Engedetlenségi mozgalmat tervez egy BKV-s szakszervezet

iho   ·   2014.04.25. 13:39
ekszcim

A BKV vezetése felháborítónak és valótlannak tartja az Egységes Közlekedési Szakszervezet állításait.

A tömegközlekedési vállalat szerint  az EKSZ valótlanul állítja közleményében, hogy a „menedzsment máris felrúgta a napokban aláírt bérmegállapodást, mert a szerződésben foglaltak ellenére nem teljesítményarányosan fizette ki a dolgozóknak a tavalyi bérmaradványt”.

Nem igaz és a BKV menedzsmentje határozottan visszautasítja, amit az Egységes Közlekedési Szakszervezet a sajtónak eljuttatott közleményében állít, ugyanis a BKV a 2013. évi bérmaradványt a teljesítmények maximális figyelembe vételével osztotta el. Az elosztásra vonatkozó alapelveket a BKV Igazgatósága határozta meg, amelyeket a gazdasági vezetők az egyéni elosztásnál szem előtt tartottak” – írja közleményében a BKV.

A BKV vezetése felháborítónak tartja a vádakat.

Az egy héttel ezelőtti bérmegállapodást a BKV vezetősége és a szakszervezeti vezetők közösen írták alá. Mindkét oldalon vállalt engedmények árán együtt jutottak a kompromisszumos megoldáshoz. Azonban van olyan szakszervezeti vezető, aki megtalálja a módját, hogy az egyeztetések nehezen megszülető sikerét is negatívan állítsa be. A felelőtlen megállapítások ugyanakkor a dolgozók motiválásának megnehezítéséhez vezethetnek, amely veszélyeztetheti a jobb teljesítmény elérését” - írja közleményében a BKV menedzsmentje.

 

Korábban írtuk:

Szerződésszegéssel vádolja a BKV cégvezetését az egyik legnagyobb szakszervezet, ezért nem is oszlatja fel a korábban felállított sztrájkbizottságot. Az Egységes Közlekedési Szakszervezet állítja, a menedzsment máris felrúgta a napokban aláírt bérmegállapodást, mert a szerződésben foglaltak ellenére nem teljesítményarányosan fizette ki a dolgozóknak a tavalyi bérmaradványt – BKV-sok ezreit érhette hátrányos anyagi megkülönböztetés. A szakszervezet azonnali újraosztást követel, s ha másként nem megy, ezt engedetlenségi mozgalommal fogja kikényszeríteni.

(Fotó: Bánhidi Emese)

– Alig néhány napja írták alá a BKV-nál a bérmegállapodást, a cégvezetés máris felrúgta a saját maga által javasolt, a szakszervezetekre zsarolással rákényszerített feltételeket – állítja Nemes Gábor, a cégnél működő Egységes Közlekedési Szakszervezet elnöke. A viharos körülmények között, hosszas csatározás után, az érdekvédelem részéről nagy kompromisszummal aláírt szerződés egyik eleme volt a tavalyi bérmaradvány kifizetése is, amelyet már eleve szokatlanul sokáig halogatott a cégvezetés. A bérmegállapodás részeként rögzítették: a tavalyi megtakarítást a dolgozók között teljesítményarányosan, a pluszmunkákat, a járművezetőknél például a jegyértékesítés ellenértékét is beszámítva fizeti ki a cég, bruttó 20 és 50 ezer forint közötti összegben.

Ezzel szemben az EKSZ-hez folyamatosan érkeznek a panaszok, hogy a napokban átutalt összegek egyáltalán nem tükrözik ezt az elvet, a számítás követhetetlen, sok dolgozónál nem vették figyelembe a teljesítést, s a különféle igazgatóságok és területek között indokolatlan, sőt rendszertelen eltérés van. A dolgozók tömegei panaszkodnak, hogy a sok felhalmozott tavalyi pluszért egyetlen fillér ellenértéket sem kaptak, csak az alapot, a bruttó 20 ezer forintot. Így járt sok járművezető is, akiknek a megállapodás ellenére sem fizettek, például a rájuk kényszerített fedélzeti jegyárusításért. Az eddigi információk alapján az EKSZ feltételezi, hogy a BKV egész területén dolgozók ezreit érhette anyagi hátrány – szögezi le Nemes.

A szakszervezet döbbenten tapasztalja, hogy a BKV vezetése még az általa javasolt feltételeket sem tartja be, ezért levélben felszólította a vezérigazgatót, hogy azonnal rendezze a helyzetet, adjon utasítást az újraosztásra, a hiányzó összegek kifizetésére. Amennyiben ez nem történik meg, a járművezetők engedetlenségi akcióval fogják kikényszeríteni jogos juttatásukat: megtagadják az egyébként több százmillió forintos bevételt jelentő jegyárusítást. Az elvégzett munkát ki kell fizetni – szögezi le Nemes, aki szerint viszont azt a pluszmunkát, amit nem fizetnek ki, nem kötelező elvégezni.

Az EKSZ a bértárgyalások során sztrájkbizottságot alakított, amelyet az eredeti tervek szerint a megnyugtató megállapodás után feloszlattak volna. A történtek miatt azonban úgy döntöttek, marad a sztrájkbizottság, s kész az engedetlenségi mozgalom megszervezésére.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek

Közút Autóbuszközlekedés

Ez a balkanyar most más volt, ünnepibb: újra lehetett fotózni egy negyvenöt évvel ezelőtt készült fotót Szegeden

iho/közút   ·   2024.04.29. 12:10

Az 5-ös vonalon a Bartók tér és Újszeged, Gyermekkórház között négy és fél évtizede indult el a trolibusz-közlekedés, elsőként a vidéki nagyvárosok között. Emlékjeggyel, emlékmatricával és egy emlékezetes szalagátvágós balkanyarral ünnepelte az évfordulót a Szegedi Közlekedési Társaság.