Érdek nélkül tetszik: csak lazán, pilóta

Márványi Péter   ·   2014.11.08. 13:45
cim

Megint a kiváló amerikai portál, az AVweb egy remek felvétele ihletetett meg ebben a rovatban. Ezalkalommal egy olyan fotó ragadta meg a figyelmemet, ami korántsem drámai, mint a korábban közölt villámos kép. Ezen nincs semmi különös: valaki repül, alatta valami nagy víz: a kaliforniai Sacramento folyó.

Gyanítom, hogy a portál gyüjteményébe elsősorban a gyönyörű fényjáték révén kerülhetett be a felvétel, de van ebben valami plusz.

A gép nyilvánvalóan vagy nyitott kabinos, vagy pedig valami olyan lassan repülő kis jószág, amelynek nem probléma, ha nyitva van az ablaka.

Egy kevés utánajárás az interneten világossá teszi, hogy az utóbbiról van szó: az aprócska, zárt kabinos 7EC Champ típusú gép a híres és hatalmas példányszámban gyártott Piper Cubhoz hasonló jószág, mint megtudtam, annak versenytársaként kezdték gyártani 1945-ben. Vagyis egymás mögötti ülések, lassú és stabil repülés, ideális pilóták alapképzésére. Meg arra, hogy az ember csakúgy repüljön egy jót, mert kedve van repülni egy jót.

A pilóta tehát kinyitja az ablakot, miért ne, nem olyan vészes a menetszél, kilógatja a karját, miért ne, a gázkarhoz nem kell nyúlnia, a gép nyilván kellemesen kitrimmelve tartja a magasságot. Az egész fotó lényege: a mérhetetlen nyugalom, amit az ember megélhet egy szép alkonyati repülés közben, duruzsoló motorral, egyedül ezer méter magasan, békében a világgal, a levegővel.

Sorozatunk korábbi darabjai

Amikor Kim Dzsongun

Érdek nélkül tetszik: ahol minden volt, még vasútállomás is

Érdek nélkül tetszik: lenyomni Skandináviát!

Érdek nélkül tetszik: villámok között

Érdek nélkül tetszik: a zöld komp

Érdek nélkül tetszik: három évet vártak rá, megérte

Érdek nélkül tetszik: megjött a kemény mag

Érdek nélkül tetszik: Párizs, 11 óra

Érdek nélkül tetszik: szakadt, koszos – és nem a miénk

Érdek nélkül tetszik: Tegel fölött az ég

Érdek nélkül tetszik: a Göhrener Brücke

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek