Erős negyedik negyedév elé néz a légi áruszállítás

iho.hu   ·   2024.09.11. 16:05
Légi áruszállítás, növekvő kereslet

A szegmens intenzív harmadik negyedéve arra enged következtetni, hogy a negyedik negyedéves forgalom a vártnál is jelentősebb lesz. Dübörög az e-kereskedelem. 

Tipikus, a geopolitikai tényezők által is befolyásolt utolsó negyedévi kereslet-kínálati helyzet alakult a légi áruszállítás piacán, ahol az augusztusi teljesítmény általában a júliusi trendet követi. A kétszámjegyű, 11 százalékos kereslet növekedés újabb hónapja, egyúttal az év legerősebb ütemű forgalombővülése alapján kijelenthető, a 2024-es nyári szezonban a szereplők nem lazíthattak, és minden jel egy nagyon forgalmas negyedik negyedévet prognosztizál.

Sőt, az ázsiai exportjáratok kapacitásának 84–88 százalékát már lekötötték, ami jelentős részben a kínai e-kereskedelmi gólem Temu rendkívül intenzív piaci stratégiájának a következménye. Az online piactér alkalmazását csak júliusban 37 milliónyian töltötték le, vagyis csak a nyár derekén ennyi új, a platformot használó vásárló jelent meg a piacon. Piaci elemzők szerint az e-kereskedelem nagyobb hatással volt a légi árufuvarozás iránti keresletre, mint a Vörös-tengeri, az Irán által támogatott huszi rebellisek előidézte kritikus helyzet.

Ami az ágazat árfolyamait illeti, azok az utolsó negyedévben történelmileg mindig is magasak voltak, és ezúttal is felárakkal kell számolni. Az adatok szerint az augusztusi, azonnali globális légi áruszállítási tarifa elérte a 2,68 dollár/kilogrammot, ami a kereslet és kínálat folyamatos egyensúly-hiányára utal. És az év hátralévő hónapjaiban nagy a valószínűsége annak, hogy a kínálat nehezen tud majd lépést tartani a felfutó szállítási igényekkel...

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek