Erős tavaszi zsongás Ferihegyen

iho   ·   2014.04.11. 15:00
cim3

Minden eddiginél nagyobb volt a márciusi utasforgalom a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren. A most közzétett statisztika szerint az év harmadik hónapjában egészen pontosan 662 575 érkező és induló utas vette igénybe a Budapest Airport terminálját és annak szolgáltatásait, olvasható a reptérkezelő közleményében.

Az eredmény már csak azért is figyelemre méltó, mivel sok évben márciusra esnek a húsvéti ünnepek és ekkor – érthető okokból – még erősebb a forgalom. Ilyen volt tavaly is, amikor március 31-én volt húsvét. Idén viszont csak április végére esik, ezért is számít jelentős bővülésnek, hogy a Budapest Airport idén márciusi forgalma 5 százalékkal haladta meg a tavalyi év harmadik hónapjáét.

Egyes légitársaságoknál, mind a hagyományos, mind a diszkont szektorban a járatok kihasználtsága (az ún. load factor) meghaladta a 90 százalékot, ami igen jónak számít nemzetközi összehasonlításban is. Március ráadásul a téli menetrendi időszak utolsó hónapja, hiszen a nyári menetrend, amelynek kezdetet egybeesik a nyári időszámítás bevezetésével, az eddiginél jóval több új járatot és az eddiginél is nagyobb forgalmat ígér.

A 2014-es nyári menetrendben 37 légitársaság 85 célállomásra kínál utakat Budapestről. A felkínált üléskapacitás alapján minden idők legerősebb forgalmára számíthat a hazai repülőtér. A tapasztalt utazók, különösen a fiatalabb internetes akcióvadászok számára pedig a mostani előfoglalási szezon még rendkívül kedvező árú repülőjegyeket kínál a nyárra mind a hagyományos, mind a diszkont légitársaságok járataira.

Ami a forgalom növekedését illeti, a Budapest Airport idei átlagosan 7,4 százalékos forgalom növekedése jelentősen túlszárnyalja a 4,2 százalékos EU-átlagot és lényegesen jobb, mint a régiós versenytársaké (Bécs, Prága és Varsó).

„Újabb rekordot döntöttünk meg a márciusi forgalommal, hiszen ennyi utas, 662 000 ember még soha nem használta márciusban a légitársasági- és kereskedelmi partnereink szolgáltatásait, mint idén” – állapította meg Jost Lammers.

A Budapest Airport vezérigazgatója hozzátette: „A Budapestről elérhető városok statisztikáját továbbra is London vezeti toronymagasan havi 90000 utassal, de dinamikusan nőtt a forgalom Brüsszelbe, Rómába és Moszkvába is. Bizakodva tekintünk a nyári szezon elé, mivel jelentősen nőtt a légitársaságok által felajánlott üléskapacitás. Idén 85 városba lehet repülővel eljutni Budapestről 37 légitársaság járataival. Úgy érezzük az elmúlt hét évben a budapesti repülőtér fejlesztésére elköltött 330 millió euró, azaz több mint 100 milliárd forint végre meghozza a gyümölcsét.”

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek