Étkezni fenn, magasan, északon

iho   ·   2014.01.25. 15:45
400px_vr_duettoplus

Finnország államvasútja 2010-ben rendelt meg a hazai Transtech vasúti gyártótól tizenöt kétszintes étkezőkocsit, 2013-ban pedig lehívta a szerződésben foglalt, további tizenegy járműre szóló opciót is. A huszonhat kocsi összesen 68,5 millió eurót ér.

Az IC2 Duetto Plus fantázianevű járművekkel a VR selejtezheti jelenlegi, négy különböző típusból, összesen harminchét járműből álló étkezőkocsi-flottáját, amelyek közül a legrégebbieket még az 1970-es években építették.

Az új, kétszintes gördülő vendéglátóegységek alsó szintjének alacsonypadlós részén egy ötvenhárom foteles étterem várja a fogyasztani vágyó utasokat. A forgóvázak feletti magaspadlós részeken a kocsi egyik végén kávézó és bár, másik végén újságos stand található. A különböző sajtótermékeket az emeleten is lehet majd frissítő mellett olvasgatni, ehhez negyvenegy ülést lehet igénybe venni. A Railway Technology információi szerint a vendéglátó-szolgáltatást a VR Group Avecra elnevezésű leányvállalata végzi.

Az étkezőkocsi-szolgáltatás lényeges része a finn vasúti utazási szokásoknak. Az új, kétszintes járművek színvilágában a VR zöld-fehér színsémája dominál<br>(fotó: VR Group)

A VR az üzleti utasokra is gondolt: hogy utazás közben se kelljen értékes időt veszíteni a munkából, egy tizenkét férőhelyes konferenciaterem áll rendelkezésre az út közbeni tárgyalásokhoz. A vasúttársaság személyszolgáltatási részlegének igazgatóhelyettese elmondta, színvonalas szolgáltatást szeretnének nyújtani az utasoknak. Hozzátette azt is, hogy az egész emeletet le lehet majd foglalni nagyobb csoportok részére.

A VR a tervek szerint huszonnégy kocsit vehet át 2014 során, a maradék kettő 2015 elején érkezik. Az első emeletes étkezőkocsik a Helsinki és Oulu közötti intercityken fognak járni februártól. A további kocsikat a finn fővárosból Rovaniemibe, Joensuuba, valamint Kajaaniba közlekedő távolsági intercityken lehet majd igénybe venni.

A Duetto Plus-kocsik a Transtech Otanmäkiben található egységében készülnek el. A VR a gyártótól huszonöt kétszintes vezérlőkocsit is rendelt, melyek segítségével rövidülhetnek a vonatok fordulóidői a végállomásokon, különösen Helsinkiben, valamint mozdonyok szabadulhatnak fel – írja az International Railway Journal.

* * *

Indóház Online - Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek