Eurocopter: lesz az még több is!

iho/repülés   ·   2012.01.31. 08:00
nyito

Lutz Bertling vezérigazgató szerint – bár a német védelmi tárca éppen a 80 gépes megrendelés megfelezésére  készül – akár 55-70 UH Tiger harci helikopter is otthonra találhat a Bundeswehr századainál. Pedig a német kormány komoly kurtításokat végez a védelmi költségvetésen. Nem csak a harci, hanem a szállítóhelikopterek számát is csökkentenék: az NH90-esekből 122 helyett csak 80 példányt vásárolna Németország. A védelmi minisztérium emellett újratárgyalná a szállítási határidőket is, ezek kitolása, a gyártás ütemének lassítása enyhítheti a védelmi költségvetésre nehezedő pénzügyi nyomást.

Egy a 22 német Tigris közül <br>(fotó: fondospantallagratis.es)

A közös, francia-német fejlesztésű Tiger különböző, többfeladatú változataiból a két országon kívül Ausztrália rendszeresített 22 példányt Tiger ARH néven, illetve Spanyolország, 24 Tiger HAD-et rendelve. A további exportsikerek egyelőre elkerülték az Eurocoptert, így például Indiában és Törökországban is alulmaradtak a vetélytársakkal szemben.

Az EC 725R2 Caracal kutató-mentő gépet egy francia Tiger kíséri Afganisztánban <br>(fotó: aviationweek.com)

Bertling szerint 3-6 hónap kell ahhoz, hogy a német védelmi minisztériummal sikerüljön megtárgyalni az UH Tiger illetve az NHIndustries NH90 helikopterek ügyét. Az Eurocopter ez utóbbi esetben a gyártó az NHIndustries cégben rendelkezik 62,5 százalékos részesedéssel, így itt is érdekelt félnek számít. A cégvezető reményei szerint ha csupán 40 helikoptert „vesznek fel” a harci alakulatok, a kísérleti és kutatási feladatokra további UH Tiger-ekre lesz szüksége Németországnak, így a teljes állomány „valahol 55 és 70 között” lesz majd. A Bundeswehr eddig 22 harci helikoptert vett át, a 23, már a továbbfejlesztett, az afganisztáni tapasztalatoknak megfelelően optimalizált Asgard változatú gép 2012. augusztusában érkezne. Ez utóbbi további passzív és aktív védelmi elemeket kapna, illetve bővítik a fedélzeti kommunikációs rendszer képességeit, hogy az amerikai és a NATO-erőkkel egyszerre több csatornán is lehessen kapcsolatot tartani a hadszíntéren. Az Asgard-változattal felszerelt, első német egységet októberre szeretné Afganisztánba szállítani a Bundeswehr. A harci gépek a kutató-mentő feladatú NH90-eseket kísérnék és támogatnák.

Kapcsolódó hírek