Európa egén: repülőnap-menetrend 2015 – 2. rész

Kelecsényi István   ·   2015.01.23. 08:45
cim

Mielőtt folytatjuk a tegnap megkezdett kontinensnyi programajánlót, hadd szúrjunk ide gyorsan egy most felbukkant magyarországi eseményt még az első félév kínálatából: Legendák a Levegőben Repülőnap június 5-6-7., Szolnok, Szandai repülőtér (részletes programot még nem kaptuk). És akkor lássuk tovább a külföldi eseményeket!

Drakenért és Viggenért el kell menni Sátenasba

Július 1–5. között Szentpéterváron rendezik a Nemzetközi Tengerészeti Védelmi kiállítást, ahol a hadihajók mellett, repülőbemutatók is színesítik az eseményt.

Július 4-én a Svédországi Sátenas bázison (a mieink Sátánosnak becézik) rendezik meg a Svéd Repülőnapot, amelynek témái: 75 éves F7-es repülőegység, és 50 éve repülik a C-130-as Herkyket. Sajnos költségtakarékosságból a Lansent és a Tunnant, ha minden igaz, ebben az évben nem láthatjuk, a de Svéd Légierő többi típusa statikus és dinamikus bemutatón várja az érdeklődőket. Csak az a fránya 1700 kilométeres távolság ne lenne, bár van még idő akár fapados légitársaságot is keresni.

Red Bull Air Race – Budapesten is

Július 4–5-én, aki Magyarországon marad, az sem fog esemény nélkül lenni, hiszen visszatér Budapestre a Duna fölé a Red Bull Air Race, és a repülőverseny mellett várhatóak a RedBull kötelékei, és veterán repülőgépei is.

Július 11–12 én az út Angliába vezethet, hiszen a Királyi Haditengerészet Repülő Fegyverneme Yeovilton támaszpontján rendezi meg éves repülőnapját. A tengerészet típusai mellett a tengerészgyalogság légi eszközei, külföldi katonai repülőgépek és veterán madarak is várhatóak, például Sea Vixen, Swordfish, Hunter és sok-sok helikopter. A múzeumot is természetesen meg kell nézni.

Hurricane, Spitfire, Bf-109G – szeretünk, Duxford!

Yeovilton mellett érdemes Duxfordba is elmenni a hétvégén, hiszen a Flying Legends Európa legnagyobb Veterán Repülőnapja. Erre az évre rekordszámú Spitfire-t ígérnek (én egyszer tizenhat példányt számoltam meg kötelékben a repülőnapon, de egy Amerikából áthozott Bf-109E (a Messzer) valamint egy újjáépített Blenheim könnyűbombázó is várható.

Július 14-én (visszafelé Angliából) megállhatunk Párizsban, hogy a Bastille napi díszszemlét, köztük az általában 50-60 katonai repülőeszközből átvonuló légiköteléket is megtekintsük (honlap erről az eseményről még nincs).

Fairford – Vulcan, az öreg denevérszárnyú bombázó már nem sokáig repül, meg kell nézni

A következő hétvégére ismét Anglia vár, hiszen Fairfordban általában több száz repülőgép statikus és dinamikus bemutatójával tartják a RIAT-ot (Air Tattoo, Királyi Nemzetközi repülő Bemutató). Itt általában hazánk is képviselteti magát. A meghívottak között mindenestre ott vannak. Sajnos a nemzetközi helyzet fokozódik, és ezért sem az ukrán, sem az orosz légierő nem hivatalos az eseményre. Viszont lehet reménykedni a Villám kettes névre keresztelt F-35 bemutatkozására. Ha már ott vagyunk, akkor a Shuttleworth Best of Britain Eveningshow-ra is érdemes elmenni, ugyanazon a hétvégén rendezik.

Júliust is Angliában zárhatjuk, mivel a Tengerészrepülők Culdrose támaszpontja lesz 30-án repülőnap helyszíne.

A nagy világégés légipárbaja, több old timer repülőnap programjában van benne

Az augusztus is brit repülőnapokkal van tele, érdemes a tengerparti Bournemouth-i, vagy a Dawlish-ban, illetve a Clactonban tervezett repülőnapokra elmenni, ahol kisebb ugyan a felhozatal, de a varázslatos környezetben egyedi képeket lehet készíteni és ritkaságokat is meg lehet tekinteni.

Több mint valószínű, hogy augusztus 22–23-án rendezik meg Radomban a lengyelek szokásos repülőnapját, amely méretében és típusokban vetekszik Kecskeméttel. Az eseménynek még nem készült el a honlapja.

Tengerparti repülőnapok bája: langyos fürdő Typhoonnal

Ha már a nyár vége, meg kell említeni, hogy Olaszországban a tengerparton négy-öt helyen is rendez az olasz légierő ingyenes repülőnapot. Az egyiken mindig nemzetközi meghívottakkal. Tavaly Ostiában (Róma mellett) volt, idén Jesolóban kéne lenni, de még sem időpont, sem más információ nincs róla.

Augusztus 25–30. között rendezik meg Moszkvában a MAKSZ-ot. Az orosz repülőkiállítás – különösen mert az európai országok blokkolják  az orosz részvételt saját repülőrendezvényeiken – exkluzív és különleges lesz, mivel máshol nem láthatjuk a Szu-27/30/32, JaK-130, Tu-160, MiG-29/35 változatokat, a Mil és a Kamov helikoptereit és természetesen a lopakodó PAK-FA bemutatóját.

Be200 tűzoltórepülőgép – a moszkvai MAKSZ és a szentpétervári tengerészeti kiállítás programjából

Idén nincs Kecskeméten repülőnap. A bázisnak komolyabb kihívásokkal kell szembenézni, hiszen tavasszal Visdelben éleslövészeten vesznek részt, légi utántöltést gyakorolnak, majd a JAWTEX- és a Tiger Meet-gyakorlatokon repülnek, aztán ősszel a NATO légierők kötelékében a Baltikumi Légirendészet következik, ahol a Nemzet Szárnyai biztosítják Észtország, Litvánia és Lettország légterét. Az egyetlen harcászati századunk 2016-ban a EBUG4 (az EU dandárharccsoportja) légi támogatási feladatát is feladatul kapta, ehhez pedig ebben az évben a levegő–föld CAS – közeli légitámogatási feladatokat is intenzíven kell hogy gyakorolja, amihez precíziós bombákat is beszerez Magyarország.

Szlovák MiG-29ASz - Szliacson még dübörög

Kecskemét helyett menjünk északi szomszédunkhoz! Szlovákiában augusztus 29–30-án tartják a szliacsi bázison a SIAF-ot. Talán utoljára láthatjuk a Szlovák MiG-29Asz Fulcrum frontvadászgépeket, és hallhatjuk hajtóműveik dübörgését, mivel ott is Griffek váltják a volt keleti technikát.

Augusztus 30-án a Hidegháborus Jetek őszi nyílt napja Bruningthorpe repülőterén, ismét látványos gurulásokkal, ha a közönségnek szerencséje van, valamelyik gép megint fel is száll véletlenül...

Sok-sok Zlin, ennyi egyszerre csak Pardubicében látható

Szeptember 5-én és 6-án Hradec Králové ad otthon a hagyományos CIAF-nak. Az egykor legjobb cseh repülőnap fénye kicsit megkopott, de a fedezékek tetejéről még mindig remek a kilátás, és a csehek valamilyen különlegességet azért mindig becsempésznek a programba (tavaly például ukrán Szu-27 dinamikus bemutató volt).

A cseh rendezvénnyel egy időben az Olaszországi Rivoltóban tartják a Frecce Tricolori 55 éves fennállására rendezett repülőnapot.

Szeptember 11–13. között az Athéni Repülő Héten a Görög Légierő tart bemutatót Athénban. Általában kötelékenként repülnek a különféle egységek, de néhány szólórepülést, például az F-16 Zeusz demóját is láthatjuk majd.

B-52 Buff – Ostrava különlegessége, hogy a nézők szinte a gépek alatt lehetnek

Athénnal azonos időben Duxfordban rendezik meg az angliai légicsata emléknapját. Spitfire, Hurricane, modern típusok és brit nemzeti büszkeség...

Szeptember 18–20. között gondolkodni kell, melyik ujjunkat harapjuk meg. Két esemény között kell választani. Az egyik az Ostravai NATO Day, ahol, ha ügyesek vagyunk, a szembefényes repülőnap helyett olyan helyre is ki lehet jutni, hogy körülöttünk tartják a repülőgépekkel a bemutatót. Vagy elcsábíthat minket Sanicole, a Belga Légierő repülőnapja. Utóbbi különlegessége, hogy két napja közül az egyik napnyugtakor kezdődik és az utánégetők, infracsapdák varázslatos hangulatot teremtenek, a másik napon hagyományos repülőnapot tartanak.

Aki persze egzotikumra vágyik, annak szeptember 26-án ott van a Málta Repülőnap, amelyet szintén egyedülálló helyen tartanak (honlapjuk még nincs).

Az AXALP, lövészet a hegyek között: a svájci légierő F-18-asa

A repülőnapoknak vége, de a repülőeseményeket október 7–8-án (de előtte is egész héten) a svájci légierő éleslövészete zárja, ahová, aki szereti a katonai repülést, egyszer el kell mennie. Az AXALP-on akár a lövészet helyszínén, akár a meiringeni repülőtéren szinte testközelből láthatjuk a vasmadarak tevékenységét. A honlap még nincs kész, de információkat lehet keresni.

A felsorolás nem teljes. Sok kisebb repülőnap is lesz ebben az évben és a lista csak gyarapodni fog. Meg kell említeni, hogy a nagyobb hadgyakorlatokon is rendeznek spotternapokat, amelyre regisztráció után várják az érdeklődőket. Ilyen például a Tiger Meet, amelyet a Törökországi Konya repülőbázison tartanak, és május 7–8-án várják limitált számban az látogatókat.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek