Európa kezd magához térni? Jók az őszi reptéri adatok

iho   ·   2014.01.08. 18:15
cim2

A jelek szerint az európai légiforgalom is lassan rááll a növekedési pályára, ezt igazolják, vagy legalábbis ezzel a reménnyel kecsegtetnek az ACI, az európai repülőterek szövetsége novemberi, mondhatjuk, váratlanul jó forgalmi adatai.

A legnagyobb repterek listavezetője ezalkalommal Seremetyevo

Az európai légikikötőkben ezek szerint 3,5 százalékkal több utas fordult meg most novemberben 2012 novemberéhez képest, ugyanakkor a növekedés ismét erősen eltolódik az unión kívüli szférába: az EU-s repterek utasszáma 2,2, az EU-n túliaké viszont 8,4 százalékkal emelkedett az előző év hasonló időszakához képest.

Az unión belül az írországi, máltai és portugáliai légikikötők erősödtek leginkább, ugyancsak pozitívban volt jó néhány reptér az Egyesült Királyságban, Spanyolországban, és több Kelet-Európában. Ugyanakkor csalódást keltőnek nevezte a jelentés a francia, németországi, olaszországi és ausztriai repterek számait.

Évek óta ott van az élbolyban Isztambul is...

Ami az igen mérsékelt, négytized százalékos gépmozgásbeli növekedést illeti, feltehetően ez az adat erősen egybeesik azzal az általános trenddel, hogy a társaságok a nagyobb befogadóképességű utasszállítókat preferálják. Ami pedig valóban már nem egyszerűen a légi közlekedés, hanem a gazdaság erősödésének jele is lehet, az a teherszállításban tapasztalt robosztus, 5,4 százalékos növekedés.

A legnagyobb forgalmú repterek közül a moszkvai Seremetyevo tízszázalékosnál is nagyobb forgalomnövekedése vezeti a listát, Isztambul a második 7,6 és Antalya a harmadik 6,1 százalékkal: a közepes nagyságúak közül viszont az isztambuli második légikikötő, Sabiha Gökçen egyenesen 44,4 százalékot ugrott.

...de a város második reptere most még erősebben növelte forgalmát

Feltűnően erős a növekedés Szentpétervár forgalmában is, csaknem 15 százalék, ezután pedig két kellemes éghajlatú reptér következik, Gran Canaria és Malaga. A harmadik, évi 5-10 milliós forgalmi kategóriába eső repterek közül Catania utasszáma nőtt leginkább, de jól teljesített a Kanári-szigeteken Lanzarote, valamint Ankara és Varsó is.

* * *

Indóház Online - Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek