Évfordulós megemlékezés Nagyatádon

Kemenczei Róbert   ·   2017.01.07. 08:45
00kicsi

Elment negyven év úgy, hogy több vasútvonal is megszűnt Somogy megyében egy rossz politikai döntés következményeként 1968-tól, köztük a Nagyatád–Barcs vasútvonal is, amelyre vasútbarátok emlékeztek január 2-án Nagyatádon. 2015-ben, amikor megújult a Rinya híd, a megmaradt nyomvonalat járhatóvá tették, külsőleg megszépült a kiállított motorkocsi és egy hónapos vasúttörténeti kiállítás is volt a 125 éves a Somogyszob–Barcs vasútvonal jegyében a nagyatádi városi múzeumban. Már ekkor felmerült, meg kellene emlékezni a vasútvonal 1976. december 31-ei bezárásáról a Nagyatád vasútállomásán kiállított BCmot (ABmot 400) motorkocsinál.

Nagyatád Frigyládája. A képre kattintva galéria nyílik (a szerző felvételei)

Negyven... Nekünk ez a szám két dolgot jelent: egy szomorú évfordulót és az elmúlást. Több mint nyolcvanhat év után 1976. december 31-én szűnt meg a Nagyatád–Barcs közötti vasúti szakasz. A vonalat 1890 szeptemberének derekán adták át a forgalomnak, a második világháború itt is súlyos pusztításokat végzett többek között a Rinya-hidat is felrobbantották. 1976. december 31-én egy felelőtlen és káros döntés áldozata lett ez a vonal. Megszűnésével több település és Dél-Somogy veszítette el a kapcsolatot a külvilággal. Ez a vonal nyolcvanhat évig kötött össze embereket, településeket, ez a vonal sokáig szolgálta az itt élőket, sokáig szállítottak rajta árut, sokáig a kapcsolatot jelentette a külvilággal. 1976. december 31-én 22.31-kor indult el Nagyatádról az utolsó vonat Barcs felé. Sokan búcsúztatták, sokan dolgoztak, és még többen utaztak rajta. A vasutasok, utasok közül egyre kevesebben vannak már köztünk.

Újságkivágások a vonalbezárásról

A megemlékezésen részt vett Ormai István, Nagyatád város polgármestere is, ő az, aki 2015-ben nagyon sokat segített a vonal 125 éves évfordulója alkalmából megrendezett programok megszervezésében, lebonyolításában. Talán nem túlzás azt írni, köszönettel tartozunk neki, hogy a megmaradt nyolc kilométeres Somogyszob–Nagyatád vasútvonal a mai napig működik, hiszen 2009-ben majdnem ezt is bezárták. Köszönettel tartozunk azoknak is, akik eljöttek és együtt emlékeztek meg a vonal megszüntetésének negyvenedik évfordulójáról. Kívánjuk, hogy sokáig megmaradjon a Somogyszob–Nagyatád vasútvonal és, hogy minél több figyelmet és törődést kapjon.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek