Évszázados titkok nyomában: nyílt nap a 120 éves Ferencváros kocsiszínben

BKV/iho   ·   2024.10.18. 08:00
_ferencvaros-kocsiszin_

Szombaton tartja idei utolsó nyílt napját a BKV. Ezúttal a Ferencváros kocsiszín nyitja meg kapuit a látogatók előtt.

A békebeli hangulatú, 1904-ben épült Ferencváros kocsiszín október 19-én, hosszú idő után újra nyílt nappal várja a közlekedésbarátokat. A „Fradi” – ahogy a villamosközlekedésben nevezik a 120 éves remízt – az újabb típusú kötöttpályás járművek mellett több nosztalgiavillamos otthona is.

A szombati nyílt nap járműkiállításán a nagy öreg, az 1906-os gyártású 2624-es és az 1908-ban gyártott, sötétbarna 611-es mellett az 1913-ban sínre tett 436-os is látható lesz. Budapest utolsó újonnan készült kéttengelyes motorkocsitípusát az 1522-es képviseli, és felsorakoznak a 2576-77-es ikerkocsik is. A Baross kocsiszínből érkezik a Fradiba a 2806-os, amellyel – akárcsak a BKV nosztalgiaflottájának többi járművével – tavasztól őszig hétvégente utazhatnak a fővárosban közlekedők.

A látogatók nem csak patinás, régi villamosokkal találkozhatnak ebben az ódon kocsiszínben, de láthatnak nyitott teherkocsit, úgynevezett lowry-t (lórét), felsővezeték-szerelő kocsit, sőt hóseprő mozdonyt is. Egy tehermozdonyon – vagy ahogyan a szakmabeliek nevezik: Mukin – utazhatnak is! Regisztrációhoz és 18 éves korhatárhoz kötött a villamosvezetés kipróbálása. Egy Tatra tanulóvillamost lehet vezetni a remíz területén, természetesen szakértő felügyelettel.

A telephelyen zajló munkákba a kocsiszín-túrákon lehet bepillantani, a csoportok 10:20-tól húszpercenként indulnak. A csoportokba előzetesen, online lehet jelentkezni. A regisztrációhoz kötött programokra – korlátozott létszámban – a helyszínen is fel lehet iratkozni: 10:00 és 14:00 óra között látogatható az 1908-ban épült, de máig üzemelő Ferenc áramátalakító is. Az egyedülálló ipari műemlékben működés közben lehet megnézni az 1000 kW-os, több mint 110 éves motordinamót és a százéves konverter berendezéseket. A vezetett túrák 11:00, 12:30 és 14:00 órától indulnak, és ezekben az időpontokban csak a csoportok tartózkodhatnak az épületben. Az áramátalakító 14 év alatt csak szülői felügyelettel látogatható, a déután kettőkor induló szakmai túrára pedig csak 14 év felettiek jelentkezhetnek.

A legkisebbeket – „kakukktojásként” – egy busz, a duplacsuklós Van Hool AGG 300 típusú autóbuszból készült játszóbusz várja. Az ajándékboltban pedig a közkedvelt relikviák – az útvonal- és viszonylatjelző-táblák – mellett újdonságként új járműmatricás pólók is vásárolhatók. Az ingyenes rendezvény 10:00 órától 16:00 óráig tart, a zárás után azonban a legyorsabban regisztráló harminc közlekedésbarát részt vehet egy félórás jármű-fotózáson.

A Ferencváros kocsiszín (Könyves Kálmán körút 7.) megközelíthető az 1-es villamossal, és a rendezvény alatt, R30-as jelzéssel, a Mester utca/Ferenc körút villamos végállomástól közlekedő, normál díjszabással igénybe vehető, MUV típusú villamossal.

Az R30 menetrendje:

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek

Vasút Nagyvasút Városi vasút

InnoTrans 2024, második nap

iho/vasút   ·   2024.09.26. 13:00

Tizennegyedik alkalommal is megnyitotta kapuit a Berlin Messén a világ legnagyobb vasúti szakkiállítása és -vására. Škoda-újdonságok, kínai közúti villamos, Stadler-innovációk – és még néhány esemény szeptember 25-éről.