Extraprofitadó áthárítás: bünteti a kormány a Ryanairt

iho/repülés   ·   2022.08.08. 11:35

A fogyasztóvédelmi hatóság a mai napon jogsértést állapított meg, a [Ryanair] légitársaság tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatával megtévesztette a fogyasztókat. A fogyasztóvédelmi bírság összege: 300 millió forint – írja Facebookján Varga Judit igazságügyi miniszter. A miniszter felidézi: június 10-én indította a főváros kormányhivatal a fogyasztóvédelmi hatósági eljárást a Ryanair ellen az extraprofit-különadó áthárítása témájában. Az ügyet „szakmai irányító szervként az Igazságügyi Minisztérium végigkövette” – olvasható posztban.

A Telex arra emlékeztet, hogy magát a fogyasztóvédelmi eljárást is a miniszter rendelte el, soron kívül, június 21-én, 12 nappal az adó áthárításáról szóló Ryanair-döntés után. A vizsgálat elindításáról szóló közleményben arra is kitérnek: „az a hangnem, amit a Ryanair vezetése ütött meg a magyar kormánnyal szemben az elmúlt napokban, a panaszok alapján általánosan előfordul a cég részéről az utazóközönséggel szemben is, ami megengedhetetlen” (hogy mire utalnak, arra hamarosan visszatérünk).

A közleményben a miniszter kétszer is leírja figyelmeztetésképp: az extraprofit-különadó áthárítása esetén minden esetben fogyasztóvédelmi vizsgálatot fognak indítani, illetve az egyik helyen azt is megjegyzi, hogy az adó áthárítását „bírsággal fogjuk büntetni a továbbiakban is”. Arra is kitér a közleménye, hogy „Magyarországon a törvények mindenkire vonatkoznak”.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek

Repülés Légiközlekedés

KLM: százötven nyári célállomás

iho/repülés   ·   2024.03.10. 12:00

A holland királyi légitársaság a nyári menetrendi időszakban hét százalékkal több ülőhelyet kínál az elmúlt év azonos időszakához képest, így a felkínált kapacitás minimálisan marad csak el az eddigi rekordot jelentő 2019-es szinthez képest.