Ukrajna fejlesztené lengyel és magyar határforgalmát

iho/vasút   ·   2018.05.08. 18:45
400px_csap

A témában tárgyalásokat folytatott Violeta Bulc, mobilitásért és közlekedésért felelős európai biztos és az ukrán infrastrukturális miniszter, Vlagyimir Omelijan. A beruházást a kiemelt fontosságú országos közlekedésfejlesztési stratégia, az úgynevezett Befektetési Cselekvési Terv keretében valósítanák meg. A stratégia magában foglalja az ukrán-lengyel és ukrán-magyar vasúti határátmenetek villamosítását és korszerűsítését is.

Az ukránok tervei szerint a Csap-Záhony határátmenetben is kiépülhetne a felsővezeték (fotó: Jakóts Ádám)

Az infrastrukturális miniszter kétoldalú tárgyalásokat folytatott Gavin Dunnett-tel, az Európai Beruházási Bank (EIB) képviselőjével, valamint az Európai Bizottság költségvetési és humánpolitikai biztosával, Günter H. Oettingerrel is. A felek megvitatták Ukrajna európai integrációjának infrastrukturális haladását, Ukrajna és az uniós tagállamok közötti közvetlen kapcsolatok bővítését, valamint azon közlekedési beruházások megvalósítását, melyeket európai partnerek támogatnak – elsősorban az az Európai Beruházási Bank, mely közúti, tengeri és vasúti projektekhez is biztosít forrásokat az országban.

Az infrastrukturális minisztérium jelenleg is dolgozik az Ukrajna és az uniós tagországok közötti közlekedési kapcsolatok fejlesztésén, elősegítve a kereskedelmet, a befektetéseket, a munkahelyek teremtését, valamint a fenntartható gazdasági növekedést. Ukrajna és az EU tavaly novemberben megállapodást kötött a transzeurópai közlekedési hálózat (TEN-T) indikatív térképeinek Ukrajnára történő kiterjesztéséről.

Ukrajna hosszú távon kiemelt fontosságú projektként számol a fehérorosz határig vezető vasútvonal villamosításával, valamint egy, Odessza/ Kijev/Lemberg (Lviv) felől az EU-ba tartó nagysebességű vasútvonal létrehozásával. Ehhez a beruházáshoz az Italferr készít majd megvalósíthatósági tanulmányt, mely tartalmazni fogja a nagysebességű hálózat kivitelezéshez szükséges információkat is – számol be a Railway Pro.

* *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek