Feketelista utasokról, pilótákról

iho/repülés   ·   2012.05.24. 10:50
Aeroflot_A320-200_VP-BWH

Feketelistát kezdeményez az Aeroflot a nemkívánatos utasokról – és a nemkívánatos pilótákról is. A legnagyobb orosz légitársaság így reméli elkerülni a további konfliktusokat a „hajmeresztő utasokkal” és az inkompetens repülőszemélyzetekkel – adja hírül a Pravda.

Vitalij Szaveljev, a légitársaság vezérigazgatója szerint az Oroszországban tapasztalható pilótahiány miatt az a repülőgépvezető, aki valamilyen elkövetett szabálytalanság miatt kerül ki egy légitársaságtól, minden probléma nélkül jelentkezhet egy másik légitársaságnál felvételre.

Jelenleg évente négyszáz friss pilóta kerül ki a képzési rendszerekből, de közel ezerre lenne szükség. Lehetne pótolni a hiányzó személyzeteket a FÁK-országokból, de ezt az orosz szabályozás jelenleg nem teszi lehetővé – mondta az Aeroflot vezérigazgatója.

Mint arról korábban beszámoltunk, a legutóbbi oroszországi repülőkatasztrófák szinte mindegyike jó technikai állapotban lévő gépekkel, de a szabályokat megsértő személyzetekkel történt, sőt, a tavalyi balesetek egyike egy olyan Tu-134-es zuhanása volt, amelynek navigátora a fedélzeti hangrögzítő egyértelmű tanúsága szerint részeg volt.

Ami az utasokat illeti, az őket tartalmazó feketelista azon személyeket kell, hogy megjelölje, akik egyszer már úgymond „helytelenül” viselkedtek repülés közben, ezeket az embereket a légitársaságok ki kellene, hogy zárják a repülésből – mondta Szaveljev.

A vezérigazgató jelezte, hogy a javaslatokat a légitársaság eljuttatja az orosz törvényhozásba is, és azt szeretné, hogy a Duma képviselői fontolják meg ezeknek a listáknak a törvénybe iktatását.

A randalírozó utasok jelensége egyre gyakoribb Oroszországban és a FÁK országaiban. A legutóbbi feltűnő eset az volt, amikor egy beszívott férfiú egy ukrán légitársaság gépének fedélzetén ütni-verni kezdte a stewardot.

Gyanítható, hogy az utasokkal kapcsolatos feketelista egyben előzetes óvintézkedés az ukrán-lengyel rendezésben sorra kerülő foci-EB-re, amelyen részt vesz az orosz válogatott is. Áprilisban az Aeroflot-vezér és az orosz futbalszövetség elnöke megállapodást írt alá arról, hogy a légitársaság drukkerjáratokat indít az orosz nemzeti tizenegy meccseire: Szaveljev talán azt szeretné elérni, hogy ezekre a különleges charterekre a legveszélyesebb szurkolók ne kerülhessenek fel.

Kapcsolódó hírek