Félelmetes felvételek: harci helikopterek a Krím fölött

iho   ·   2014.03.05. 10:00
cim

Félelmetes felvétel: február 28-án Mi–24-es orosz harci helikopterek repülnek kis magasságban az Azovi-tenger és a Fekete-tenger közötti Kercsi-szoroson át a Krím-félsziget irányába. A hatalmas tűzerőt képviselő páncélozott gépek után egy Mi–8-as repült kelet felől az oroszok által megszállt ukrajnai terület felé. A gépek típusa nem annyira döntő, mert az ukránoknak is vannak ilyen gépei, de a repülésük iránya eléggé egyértelműen cáfolja Putyin orosz elnök szavait, miszerint Ukrajnában nincsenek orosz katonai alakulatok.

Lehet, hogy ugyanazt a formációt örökítették meg egy másik felvételen, de már a szárazföld fölött, és az is jól kivehető, hogy ezen a ponton a kötelék már szétbontakozik, a harci helikopterek egymástól távolabb repülnek, a Mi–8-as pedig kifordul.

A jelentések valószínűvé teszik, hogy ez a harci kötelék a Szevasztopoltól huszonöt kilométerre lévő Belbek bázis elfoglalására, legalábbis a reptér irányába indult. A Sevastopol International néven ismert légikikötőben egyébként 2007 óta megszűnt a polgári légi forgalom, azóta az ukrán hadügyminisztérium fennhatósága alatt működik, és az ukrán légierő egy dandárja állomásozik ott MiG–29-eseivel és L–39-eseivel. Ukrán jelentések szerint orosz katonák már pénteken körbevették a repülőteret, de a kerítésen belül továbbra is az ukránok kezén van a bázis.

Egy orosz Mi-24-es: az orrban a hatalmas tűzerő, a törzsben desszantosok

Nyugati megfigyelők szerint Belbek fontosságát az adja, hogy a több mint 3000 méteres pálya tökéletesen megfelel egy esetleges légihíd bázisának, mert a legnagyobb katonai teherszállítók is leszállhatnak rá.

A Google Earth felvételén jól láthatók a Belbek MiG-jei

Friss hírek ennek a furcsa patthelyzetnek a részleteiről számolnak be, például arról, hogy a Belbekre visszatérni akaró ukrán személyzetnek riasztólövésekkel akadályozták meg az oroszok a belépést a repülőtérre. Ezen a felvételen azonban már nem tűnik igazán biztosnak az sem, hogy a kerítésen belül az ukrán katonaság lenne az úr.

Szevasztopol légterét mindenesetre lezárták, és az Azovi-tenger felett az orosz légierő gépei őrjáratoznak.

* * *

Indóház Online - Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek

Repülés Légiközlekedés

KLM: százötven nyári célállomás

iho/repülés   ·   2024.03.10. 12:00

A holland királyi légitársaság a nyári menetrendi időszakban hét százalékkal több ülőhelyet kínál az elmúlt év azonos időszakához képest, így a felkínált kapacitás minimálisan marad csak el az eddigi rekordot jelentő 2019-es szinthez képest.