Felfüggesztették az amerikai támadógéptendert

iho/repülés   ·   2012.02.29. 16:00
nyito

A pályázaton két, kétüléses turboprop típussal jelentkező csoport versenyzett egymással. A Kansas állambeli Hawker Beechcraft gépe, az AT-6 Texan II. és a nevadai Sierra Nevada által kínált Embraer A-29 Super Tucano közül meglehetősen zilált körülmények között, a Hawker kizárásával a Super Tucano győzött. A győztest még 2011. december 22-én nevezték meg, és a céggel 354 millió dollár értékben kötöttek szerződést 20 repülőgép leszállítására.

Csak rövid ideig örülhetett az Embraer? <br>(fotó: defensemedianetwork.com)

A gépek nem az amerikai légierő, hanem a szövetséges Afganisztán fejlődő légierejének állományába kerülnek majd. A cél: a saját közeli légitámogatási kapacitás fejlesztése volt. Bár a típust szívesen használná az Egyesült Államok hadereje is a saját különleges erők támogatására, de az erre irányuló programok finanszírozását az amerikai törvényhozás többször leszavazta.

Újabb esélyt kaphat az AT-6 Texan II <br>(fotó: Hawker Beechcraft)

A tender értékelését, saját kizárását és a szerződéskötést ugyanakkor a vesztes fél, a Hawker Beechcraft jogi úton támadta meg. A légierő vezetése januárban felfüggesztette a Sierra Nevadánál a munkálatokat, majd most bejelentették, március 2-tól teljesen leáll a program. A pályázatot és az eredményhirdetés körülményeit kivizsgálandó, bizottságot állítanak fel. A legújabb légierős álláspont szerint nem kielégítő a projekt és a döntéshozatal dokumentációja. A Hawker Beechcraft közleményben közölte, hogy február 28-án hivatalos értesítést kapott: az AT-6 Texan II-es ismét részt vehet a pályázaton. Ez egyben azt is jelentené, hogy a pályázatot már érvénytelenítették, de ilyen bejelentést a légierő még nem tett. A Sierra Nevada ugyanakkor mélységes csalódottságának adott hangot, hangsúlyozva, hittek és most is hisznek abban, hogy repülőgépük jobb, mint a vetélytárs, és megfelelt minden követelménynek.

Kapcsolódó hírek