Fellendülhet a záhonyi vasúti forgalom

iho/vasút   ·   2011.11.19. 10:24

Schváb Zoltán közlekedési helyettes államtitkár vezette a magyar tárgyalódelegációt a magyar–ukrán kormányközi gazdasági vegyes bizottság közlekedési munkacsoportjának ülésén 2011. november 17–18-án, Kijevben. Az ukrán Vlagyimir Kornyijenko  közlekedésért felelős miniszterhelyettes társelnökletével lezajlott találkozón a felek közös fellépésben állapodtak meg a kazahsztáni vasúti árufuvarozási korridor létrehozása érdekében.

A találkozón az ukrán fél jelezte, hogy támogatja a Záhony–Horgosz vasúti korridor létesítését. A résztvevők ötoldalú egyeztetést kezdeményeznek a kínai áruk Európába továbbítását célzó vasúti teherszállítási folyosóról az érintett országok, Kína, Kazahsztán, Oroszország, Ukrajna és Magyarország képviselőivel. Megállapodtak, hogy 2013-ig aláírják a magyar fél által kezdeményezett és a vasúti partnereknek megküldött szándéknyilatkozatot.

A felek véglegesítették a hosszú évek óta függőben lévő kétoldalú kombinált egyezményt, amelynek aláírását 2012 első felére irányozták elő. A dokumentum az uniós forrásokból fejlesztett záhonyi terminál fokozottabb kihasználását teheti majd lehetővé, hozzájárulhat a környezetkímélő közlekedési módok részarányának növeléséhez a közlekedési munkamegosztásban. A delegációk kifejezték szándékukat a vasúti határforgalmi egyezmény megújítására, az átdolgozott megállapodás jövő évi elfogadására is.

Eperjeske-átrakónak van szabad kapacitása<br>(fotó: Vörös Attila)

A közúti közlekedés területén ismét megerősített ukrán igényre reagálva Schváb Zoltán jelezte, hogy az áruszállítás teljes liberalizációját a két ország fuvarozóinak jelentősen eltérő gazdasági feltételrendszere miatt Magyarország csak hosszabb távon, lépésről lépésre tartja vállalhatónak. Egyúttal kérte, hogy az ukrán fél már ma is csak környezetvédelmi szempontból korszerű járművekkel végezzen szolgáltatást magyar területen. A küldöttségek megegyeztek a közúti határhidak fenntartásáról szóló kormányközi egyezmény jövő évi véglegesítésében is.

A Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter társelnökletével működő magyar–ukrán kormányközi gazdasági vegyes bizottság magyar részről Schváb Zoltán által irányított közlekedési munkacsoportja a tervek szerint 2012-ben Budapesten tartja soron következő ülését.

Kapcsolódó hírek