Félmilliárd kiesés a MÁV-nak a múzeumlátogatások miatt

iho   ·   2013.09.20. 11:25

Nem megfelelően használták az iskolák és a diákok a MÁV múzeumlátogatásokhoz kapcsolódó utazási kedvezményét, ezzel pedig több száz milliós bevételkiesést okoztak a MÁV-nak – állítja a nemzeti fejlesztési miniszter. Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszter Szili Katalin független országgyűlési képviselő írásbeli kérdésére adott válaszában azt írja, hogy a kiiesés 2008-ban 323 millió forint, 2010-ben több mint 450 millió forint, 2012-ben pedig már 500 millió forint volt – idézi a választ a hvg.hu.

A miniszter rámutat, az ilyen kedvezménnyel utazó csoportok száma az elmúlt években ugrásszerűen megnövekedett. A MÁV ezért még tavasszal változtatott a szabályokon, most már csak tanítási időben, hétköznapokon vehető igénybe a kedvezmény, bár a múzeumlátogatást megelőző és azt követő napon is igénybe vehető.

Németh Lászlóné válaszában azzal indokolja a kedvezmény korlátozását, hogy a vasúttársaság számos alkalommal tapasztalta, hogy a rendszer visszaélésekre is lehetőséget ad, előfordult, hogy olyan intézmények adtak ki fogadónyilatkozatot, amelyek erre nem voltak jogosultak.

„Más esetekben az iskolák a kedvezményt nem kifejezetten múzeumlátogatások céljából használták fel, hanem egyéb szórakoztató programokra való utazásokat bonyolítottak le vele, vagy a nyári kirándulás helyszínére történő utazás költségét csökkentették oly módon, hogy »útba ejtettek« egy országos múzeumot is” – hangzik a nemzeti fejlesztési miniszter írásbeli válasza a képviselő kérdésére.

* * *

Indóház Online - Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek