Félrelőtt a Falcon

iho   ·   2013.11.06. 17:00
F-16_holland_cim

Alaposan megsorozta a Vliehors katonai lőtér irányítótornyát egy helyi haci gép. Mint a Flightglobal összefoglalójából kiderül, egy F-16-os pilótája hétfőn Vlieland szigetén egy kiképző repülés alkalmával jónéhány lövedékkel találta el a tornyot a gép 20 miliméteres gépágyújával.

Az incidens során a toronyban lévő két személy szerencsére nem sérült meg, és az épületben sem esett túl nagy kár, ennek ellenére a holland hatóságok megkezdték a kivizsgálást.

A Flightglobal szerint a cél, amelyet a pilótának lőnie kellett volna, vagy 500 méterre esik a toronytól, amely a képen is jól látható mód élénk színre festve üt el a lőtér talajától, tehát eléggé nehezen összetéveszthető bármi mással.

Hogy mégis hogyan következhetett be a tévedés, arról egyelőre nincs közzétett információ.

Vliehors lőtere Hollandia északi részén az egyetlen olyan létesítmény, ahol éleslövészetet tarthatnak a holland fegyveres erők, illetve más országok alakulatai.

A mostani incidens nem az első a lőtér történetében. 2001-ben a német légierő egy Panavia Tornado típusú repülőgépe ugyancsak gépágyúval lőtt a toronyra, még korábban, 1992-ben a dán légierő egyik F-16-osa egy levegő-föld rakétával találta el az épületet, amelyben a személyzet egyik tagja könnyebb sérüléseket szenvedett.

* * *

Indóház Online - Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek