Felszállás után lezuhant egy Embraer Nigériában

iho   ·   2013.10.03. 12:55
cim

Közvetlenül a felszállás után zuhant le az Associated Aviation egy bérelt Embraer 120 Brasilia típusú, 5N-BJY lajstromjelű utasszállítója a lagosi Murtala Muhammed nemzetközi repülőtér környékén. A 30 személyes légcsavaros-gázturbinás gép a 300 kilométerre északkeletre lévő Akure városába indult, az utasok száma húsz volt, és az első jelentések szerint többen túlélték a balesetet.

A Twitteren megjelent fotó az égő gépről

Az Aviation Safety Network nevű repülésbiztonsági portál 16 halálos áldozatról tud, de a helyzetre jellemző, hogy a gépen utazók számáról is eltérőek az adatok: eleinte 20 utasról és hét főnyi személyzetről adtak hírt, hétfőnyi személyzet azonban szokatlanul nagy szám ezen a kis utasszállítón. Később már csak húsz emberről lehetett tudni, hogy a gépen tartózkodott.

A szemtanúk szerint az Embraer eljött a betonról, de valamilyen oknál fogva nem tudott normálisan emelkedni, és visszaesett a földre, majd kigyulladt. Ugyancsak helyi források hajtóműhibáról számolnak be, egy szemtanú azt állította, hogy az utolsó pillanatokban a pilóta elkerülte, hogy a kis utasszállító lakóövezetre zuhanjon. Más források úgy tudják, hogy a pilóta megpróbált visszafordulni a pályára, de már nem sikerült újra behelyezkednie. A zuhanás valószínű helyszíne egyébként igen közel van a repülőtéri üzemanyag-bázishoz, ha a gép a tartályok egyikére esik rá, az még nagyobb bajt okozhatott volna.

A légcsavaros-gázturbinás utasszállító Ondo állam elhunyt kormányzójának, dr. Olusegun Agagunak a holttestét és a gyászoló család tagjait szállította volna az Akurában tervezett temetési szertartásra.

(fotó: tellng.com)

Amint arról az iho/repülés is beszámolt, tavaly egy Lagosba érkező belföldi járat szenvedett katasztrófát, amint a Dana Air MD83-asának mindkét hajtóműve leállt és a gép a pálya előtt lakóépületekere zuhant, akkor a halálos áldozatok száma a földön elhunytakkal együtt 163 volt. A fejlődő afrikai országnak, mint a kontinens tobb más államának, igen rossz a baleseti statisztikája. A balesetet kommentáló internetes bejegyzések egyike arra emlékeztet, hogy az egykori kormányzó, akinek holttestét a gép szállította, és aki most „másodszorra halt meg”, az ország légi közlekedésének legrosszabb periódusában volt légügyi miniszter.

Friss jelentések szerint a lagosi katasztrófavédelem 11 halottat és négy kórházba vitt sebesültet emleget, a helyszíni szemtanúk szerint a gép elülső része teljesen összeroncsolódott, a viszonylag épen maradt farokrész poggyászrekeszéből sikerült kivágni az elhunyt politikus koporsóját.

* * *
Indóház Online - Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek