Felújították a Vágmenti Erdei Vasutat

Korcsmáros Gábor/Prága   ·   2018.10.26. 15:15
PLZ_01

Kilencszázhúsz méteres vonalon jár majd újra az erdei kisvasút Liptón, a Felső-Vágmenti régióban. A Vágmenti Erdei Vasút (Považská lesná železnica) építéséről 1912-ben döntöttek a fakitermelés fellendülése miatt. A 760 milliméter széles nyomtávú vasút Liptóújvár (Liptovský Hrádok), Királylehota (Kráľova Lehota) és Teplicska (Liptovská Teplička) között épült meg. A huszadik század elején összesen 107 kilométer hosszú pálya létezett. A kisvasút nem csak árut és fát, de utasokat is szállított a liptói völgyekből föl a nagyobb településekre. A hatvanas években fokozatosan hanyatlani kezdett az erdei vasút, a fakitermelés is visszaszorult, míg 1972 december 31-én aztán a kisvasutat bezárták. Egy liptói polgári társulás erőfeszítéseinek köszönhetően az erdei vasút egy kis részét sikerült felújítani.

A pribilinai erdei vasút Liptó sűrű fenyvesei között található

A napokban adták át ünnepélyes keretek között a liptói régió újabb turistalátványosságát Pribilinában (Pribylina), a Vágmenti Erdei Vasutat, amely a Liptói Falumúzeum állandó része lett. A kisvasúton a mozdonyok, a vasúti kocsik, sőt még a sínpárok is eredetiek, amiket sikerült a múltból megtartani (a liptóújvári fűtőházban tárolták őket). A felújítást az európai regionális fejlesztési alapból és állami költségvetési hozzájárulásból finanszírozták. A 920 méter hosszú vasútvonal a pribilinai Liptói Falumúzeumban található, itt a falumúzeum közepén található templom és a kisvasúti depó között szállítja majd az utasokat a vonat.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek