Fénysorompó védi a foktői átjárót Kalocsán

iho/vasút   ·   2019.04.10. 09:20
190409_Fokto_MAV_kisk

A biztonságos közlekedés érdekében építették ki a Paksi közi vasúti átjáró korszerű fénysorompóját. A mintegy 56 millió forint összköltség egyharmad–kétharmad arányban a Pannon Növényolajgyár és a MÁV között oszlott meg. A tereprendezést, a burkolat-helyreállítást, a közlekedési lámpák kihelyezését és az átjáró körüli növényzet rendbe tételét Kalocsa Város Önkormányzata vállalta.

Kalocsán, a Foktői vágányhálózaton az eddigi biztosítatlan, andráskereszttel jelzett vasúti átjáróban a közúti és vasúti forgalom megnövekedése miatt szükségessé vált egy fénysorompó üzembe helyezése. Ezt a gyakran arra közlekedők és a környéken élők is kérték. A sorompó kiépítéséről tavaly kötött megállapodást Kalocsa Város Önkormányzata a MÁV-val és a Glencore magyarországi cégcsoport tagjával, a Pannon Növényolajgyártó Kft-vel. Eddig a vonatszerelvények a vasúti előírásoknak megfelelően a kereszteződés előtt és után minden egyes esetben megállásra, majd indulásra kényszerültek.

Az ünnepélyes átadás pillanata (fotó: MÁV)

Az átadott fénysorompó növeli a közúton közlekedők és a tehervonatok biztonságát is. A sorompóberendezést úgy alakították ki, hogy a mozdonyvezető is érzékelje a működését. Így hiba esetén nem hajt a vasúti átjáró vágányszakaszára, és értesítést küld a műszaki szakembereknek.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek