Fényvisszaverő matricákat a kerékpárutak akadályaira

MTI   ·   2013.07.09. 13:43

Fényvisszaverő matricák felragasztásával tettek láthatóvá országszerte több ezer, bicikliutakra épített akadályt a Magyar Kerékpárosklub önkéntesei a Láss jól! című közlekedésbiztonsági akcióban.

A biciklivel közlekedők gyakran kapubejárók, teraszok, padok, fák, kukák, lámpaoszlopok, trafódobozok és gyalogosok kerülgetésére kényszerülnek, ez pedig nemcsak nehezíti, hanem veszélyezteti is a biciklis közlekedést - közölte a Kerékpárosklub.

A közlemény szerint a szervezet azt kéri, hogy a jövőben ne építsenek használhatatlan és veszélyes kerékpáros utakat, hanem más, valóban biztonságos megoldásokat alkalmazzanak, továbbá tüntessék el a balesetveszélyes objektumokat a kerékpárforgalmi útvonalakról.

A Kerékpárosklub továbbá felhívja a tervezők és útfenntartók (főként önkormányzatok) figyelmét arra, hogy az elmúlt évtizedek közlekedésfejlesztése nem folytatható tovább, a települések nem bírják el az autóforgalom értelmetlen növekedését, ezért a fenntartható közlekedési módokat kell előnyben részesíteni. A kerékpárosok által elvégzett munka a 3M és az Út-Őr Kkt. támogatásával valósult meg.

Kapcsolódó hírek