Ferihegyen bővít a Wizz

Szilágyi Károly   ·   2012.09.24. 19:00
wizzmvhcim

A 2013-as nyári menetrendben 33 célállomásra bővíti budapesti járathálózatát a lila-fehér légitársaság, ekkora kínálatuk még sosem volt hazánkban. A cég nemrég jelentette be, hogy Kijevbe és Tel-Avivba is repül, miután a magyar hatóság az egykori Malév-járatok helyére a Wizz Airt jelölte ki szolgáltatónak. Ugyan ez a két járat még a külföldi hatóságok jóváhagyására vár, de ilyen esetekben nem szoktak akadályt állítani a járatnyitás elé. A genfi gép hétfőn, szerdán és pénteken fog közlekedni, Váradi József, a cég vezérigazgatója szerint a „jelenlegi ármonopólium megtörése” a célja. A rossznyelvek szerint azonban Váradi József szeretne egyszerűen utazni Budapest és a Wizz Air svájci központja között. Bármelyik változat igaz, mindenképpen jót fog tenni a két ország közötti kapcsolatoknak, illetve a forgalombővülésre áhítozó budapesti repülőtérnek is. Korábban 3 légitársaság is közlekedett ezen az útvonalon, de jelenleg csak az Easyjet jár a két város között.

A jövő nyári menetrendben hattal több, összesen 44 darab Airbus A320-as típusú repülőgépet üzemeltet a cég, egyet pedig a szerződés lejárta miatt visszaad a tulajdonosnak.

Debrecen is növekszik, még vámmentes bolt is lehet

Jelenleg 25-30 ezer fő utazik a légitársaság második magyar célállomásáról. A Debrecenből Londonba közlekedő járat forgalma három hónap alatt annyira megugrott, hogy 2013-ra már 120 ezer fős forgalommal számolnak – legalábbis a vezérigazgató szerint. Ebből az is következik, hogy további járatokat fognak nyitni, hiszen ez az utasmennyiség napi három Debrecenből induló Wizz-járatot jelent.

Kósa Lajos, debreceni polgármester szerint a külföldön dolgozók és tanulók, illetve a Debrecenben tanuló külföldiek használják a járatot. A londoni járatban az egészségturizmus tekintetében még további potenciált is lát a fideszes politikus. Elmondása szerint már meg is nyílt Londonban az a debreceni fogorvosok által üzemeltetett rendelő, ahol elvégzik a betegek vizsgálatát, a szükséges kezelésekre azonban már Debrecenbe utalják a pácienseket.

Mint mondta, a százezres forgalom átlépése után már egyéb vállalkozások is meg fognak jelenni, így vámmentes boltokra és egyéb reptéri szolgáltatások felfutására is számít a hajdúsági város vezetője.

A londoni (pontosabban lutoni) járat mellett az utasforgalom bővítését szolgálja a hollandiai Eindhovenbe és az olasz Milánóba közlekedő járatok elindulása is.

Mivel a debreceni reptér eddig jobbára csak nyári charterjáratokat fogadott, új feladat a gépek téli kiszolgálása: hókotrókat, jégtelenítő járműveket és tankautókat is kell vennie a reptérnek.

Kapcsolódó hírek