Ferihegyi fotóvilág, avagy ahogy a spotter látja

Zainkó Géza   ·   2014.08.17. 08:45
cim

A repülőgépek figyelése, fotózása többek népszerű kedvtelése. Hol és mikor, milyen körülmények között lehet az országunkban repülőgépeket látni? Elsősorban a repülőterek környékén vagy bárhol az országban a különféle rendezvényeken, repülőnapokon. Sajnos a fogyatkozó repülőtereink száma, de a rendezvények „sokasága” sem kényezteti el a kíváncsiskodókat, ezért szinte minden helyszínt és minden alkalmat meg kell becsülni.

Amikor még a Malév gépei nyújtották a fő témát<br>Klikkeljen a képre, és tekintse meg a szerző válogatott kollekcióját!

Van egy másik lehetőség is, mert sok helyről láthatók az ország légterében a 10–11 ezer méteres magasságban átrepülő járatok, amelyek jobbára a már messziről megfigyelhető kondenzcsíkjaikkal hívják fel magukra a figyelmet.

A kíváncsiskodók általában figyelik a különféle internetes fórumokat, hivatalos és közösségi oldalakat is, hogy információkat szerezhessenek az érdekesebb járatokról, típusokról.

Ezrek várták a reptér környékén...

Sokan egyszerűen csak a repülőgépek, a repülés látványa miatt keresik fel a repülőterek környékét, kellemes, napsütéses időben, akár családostul is. Ez így van más országokban is, mint arról Zürichben járva magam is meggyőződhettem. Itthon nagy népszerűségnek örvend a Budapest határában lévő, régi nevén a Ferihegyi repülőtér, annak is a 2-es futópálya Vecsés mögötti része.

...a világ legnagyobb utasszállítójának első, és mindeddig utolsó ferihegyi landolását

Az ide látogatók a repülőtér kerítésén kívül, a sík terület adottságainak köszönhetően jól rálátnak a már mintegy 10–15 kilométeres távolságra lévő, gyorsan közeledő repülőgépekre. A kíváncsiak a siklópálya tengelyében állva egészen nagyszerű élményt élhetnek át, amikor a különféle nagyságú és típusú, a leszállás utolsó fázisában lévő gépek alig 80–100 méter magasan suhannak el felettük.

A hazai körülmények, a homokos szántóföld és q kinti, rendezetlen közterület miatt összehasonlíthatatlanok, bár Zürichben az 1-es pontnál a magas kerítés akadályozza a repülőgépek földet érésének pillanatának a megörökítését. Nálunk azonban van egy, a kerítésnél magasabb spotterdomb, ahonnan a délutáni órákban, jó fényviszonyok mellett lehet fotózni a 31R futópályán földet érő repülőgépeket.

Spotter-pontok az Airportal térképvázlatán

A hazai repülésbarátok, érdeklődők nem riadnak meg a puritán körülményektől, ha igazi szenzáció ígérkezik. Így volt az Airbus 380-as budapesti látogatásánál is, hiszen a környék útjai bedugultak az útszélén parkoló gépkocsiktól és a repülőtér 31R végénél szinte feketéllett a szántóföld a sok érdeklődőtől.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek