Film a vasútépítészetről

iho   ·   2016.03.21. 09:03

Talán eddig egyedülállóként elkészült az az 50 perces dokumentumfilm, amely igyekszik összefoglalni a magyarországi vasúti építészetet. Ez a rendkívül sokszínű világ természetes, hogy nem férhet bele egy szűk órányi filmalkotásba, ezért a most látható film csupán az utasforgalmi területekre koncentrál. Az utazás katedrálisaira, amelyek a legegyszerűbbektől a grandiózus építészeti remekművekig mindent átölel az első gőzsíp felhangzásától napjainkig. A film készítői bejárták csaknem az egész Kárpát-medencét, forgott a kamera Zágrábban, Rijekában, de a MÁV legkeletibb őrházánál, Gyimesbükkön is készültek felvételek. A teljességre törekedni nem tudó dokumentumfilmben a vasutallomasok.hu két, elkötelezett, építészmérnök szakértője kalauzolja végig a nézőt, megmutatva a vasúti építészet egyik legfőbb jellemzőjét, a tipizálást, ezen túl pedig a megannyi korszak, stílus és területi sajátosság találkozását, melyeket a jól ismert sínpár köt össze.

A filmet március 24-én, csütörtökön, 18 órakor tűzi műsorára a Duna World, és másnap, 25-én reggel 7.50-kor megismétlik. A mellékelt videón rövid előzetest láthatunk.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Utazzon velünk! Az első világháborús olasz front déli szakaszát felkereső, idén újra elinduló Isonzó Expressz emlékvonatra jelentkezzen a MÁV Nosztalgia Kft.-nél!

Kapcsolódó hírek