Fire Blade: harci és média-helik a Dunántúl felett!

Kelecsényi István   ·   2017.05.03. 16:15
cim

Két magyar résztvevő a földön: balról egy egykori mentő, az AS−350B, jobbról egy Mi-8-as (fotók: a szerző)

Ünnepélyes keretek közt megkezdődött a Fire Blade 2017 elnevezésű nemzetközi hadgyakorlat a Pápai Repülőbázison. Az Európai Védelmi Ügynökség (EDA) tizenegyedik alkalommal rendezi meg a gyakorlatot, ezúttal Magyarországon. Hazánk, mint vendéglátó mellett, német, osztrák, szlovén és belga forgószárnyasok repülnek, és közel ötszáz fős kontingens vesz részt a rendezvényen.

Balatoni látkép forgószárnnyal

A tizenöt forgószárnyast felvonultató gyakorlat középpontjában, ebben az évben a terrorista-elhárítás, levegő–föld éleslövészet és szimulált légvédelmi tevékenység, illetve annak elhárítása szerepel.

A Fire Blade gyakorlat során május 1–11. között elsősorban a Dunántúlon hajtják végre feladataikat a helikopteres erők, Pápa, Újdörögd és Hajmáskér térségében. A repülős katonákon túl, a 2. Különleges Műveleti Ezred, a 12. Arrabona légvédelmi rakétaezred és a honvédség számos más egysége és alegysége is részt vesz a gyakorlaton.

Belga Agusták duettje

Május 2-án az úgynevezett ismertető repülésen vett részt a helikopteres állomány. Hazánk Mi-8, Mi-17 és AS−350B helikopterei mellett, német CH-53G, belga A-109, Szlovén AS-532 és B412, osztrák AB-212 és UH-60 forgószárnyasok repültek.

A repülés előtt eligazítást tartottak a személyzeteknek, amelyen az újságírók is részt vehettek. A gyakorlat parancsnoka Simon Péter alezredes zászlóaljparancsok, az HM86 Helikopterbázis állományából. Simon Péter egyébként elsősorban harci helikopteres pilóta, az esetleges MiHu nagyjavítás után lehetséges, hogy ismét régi szerelmével, a Mi-24-essel is repülhet.

A legtestesebb résztvevő: CH-53 Németországból

A helikopterek az eligazítás szerint rajék alakzatban, egy magyar Mi-8T vezetésével repülték körbe a gyakorlat területét, ahol május 3-ától a különféle feladatokat hajtják végre. Két, médiahelikopternek kinevezett magyar forgószárnyas a helikopteroszlop oldalain cirkált (kicsit hasonlóan, mint a konvojrendszerben a rombolók, vagy a bombázók közeli vadászkísérete a második világháborúban).

A pápai beton ezalkalommal helikopterek sorával

A felszállást a médiahelikopterek indították, és onnan a többi forgószárnyas felszállását is nyomon lehetett követni. Pápa–Várpalota–Hajmáskér–Öskű–Balaton–Pápa útvonalon, 1 óra 50 perces repülés után szállt le a forgószárnyas erő a Pápai Bázison.

A repülés szervezéséért köszönet illeti a HM-sajtó illetékeseit, illetve, a Pápai és Szolnoki Helikopterbázis közreműködő személyi állományát.

A gép és árnyéka: hangulatkép egy szép repülésről

A gyakorlat további eseményeire a későbbiekben visszatérünk.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Mentés

Kapcsolódó hírek