Foggal-körömmel – nem, csak foggal...

iho   ·   2013.06.20. 16:25
cim

Hihetetlen, a Guinness-rekordok könyvébe való sportteljesítményt mutatott be Ferihegyen  Sinka „Popeye” Zsolt magyar erőművész: emberi erővel, egészen pontosan foggal húzta el a Budapest Airport 1. Termináljának forgalmi előterén a Wizz Air magyar légitársaság egyik Airbus A 320-as típusú, 180 személyes repülőgépét – adja hírül a Budapest Airport.

A rekordbeállítást cseppet sem segítette az időjárás: délelőtt fél tizenegykor a levegő hőmérséklete 31,3° Celsius volt, míg a beton már 43,3° Celsiusra hevült fel. A különleges mutatványhoz a Wizz Air egyik gépét kölcsönadta, amely két járat között tett egy gyors kitérőt az 1. terminálra.

(fotó: Budapest Airport)

Az 1. Terminál teraszán számos érdeklődő, támogató és szurkoló, lent a betonon pedig kamerák hada, újságírók, tévéstábok követték figyelemmel az előkészületeket. A rekordkísérlethez a Wizz Air, a Budapest Airport, a Malév Ground Handling és a Lufthansa Technik Budapest szakembereinek szoros együttműködése kellett, hiszen Magyarország erős emberének testi épségére éppúgy vigyázni kellett, mint a méregdrága és vadonatúj repülőgépre, no meg a repülőtér biztonsági előírásait is be kellett tartani.

Minden jelenlévő alaposan meglepődött, amikor Sinka „Popeye” Zsolt az 50 tonnát meghaladó tömegű repülőgép orrfutójához erősített kötelet a fogai közé vette, nekifeszült és egyre gyorsuló tempóban húzni kezdte a gépet. Sokan már attól tartottak, hogy az Airbus A 320-as meg sem áll, amikor végre a kabinban a pilóta lefékezte a gyorsan mozgó monstrumot. A hitelesítő mérésen megdöbbentő adatok láttak napvilágot: Sinka „Popeye” Zsolt az ötven tonnát meghaladó tömegű A 320-as repülőt 52 mp alatt pontosan 39,2 méterre vontatta el!

„Kicsit tartottam a szokatlanul nagy melegtől, hiszen a korábbi főpróbán ideális hőmérséklet, kb. 15 fok és borult ég volt, most meg szinte lövellte az arcomba a meleget a beton” – mondta a rekord beállítása után Sinka „Popeye” Zsolt. „Amikor már megmozdítottam a gépet, tudtam, hogy megcsinálom.”

Tamara Mshvenieradze, a Wizz Air magyarországi kommunikációs vezetője némi iróniával hozzátette: „Szeretnék megnyugtatni mindenkit, hogy a Wizz Air gépeit ezentúl sem fogjuk emberi erővel mozgatni a repülőtéren a vonatás helyett, erre csak kivételes képességű emberek képesek.”

„Különlegesen alapos előkészületek kellettek ahhoz, hogy siker koronázza a mai rekordot” – mondta Hardy Mihály, a házigazda Budapest Airport kommunikációs igazgatója, aki a teljesítményt azzal jellemezte, hogy egy ekkora repülőgép megmozdításához a repülőtéren egy 7200 köbcentis, 265 lóerős dízelmotorral felszerelt traktort használnak, amelynek vonóereje 25000 kiló.

Kapcsolódó hírek