Fotózd le nekünk! - Nemzetközi vonatok

Berky Dénes   ·   2013.07.15. 14:00
kiskep_nemzetkozi

Amióta a vasút szélesebb körben elterjedt Európában, máris létrejöttek a nemzetközi útvonalak, hogy csak az Orient expresszet, vagy a Trans-Europe-Expresszet említsük. Mára pedig a Railteam szövetség kezdi inkább összefogni a nemzetközi vasúti közlekedést. A nemzetközi vonatok már a kezdetektől megjelentek Magyarországon is, az Orient is áthaladt hazánkon, de sokfelé jártak és járnak ma is az országból hosszabb vagy rövidebb távra internacionális vonatok. Habár az egyik fronton, például Olaszország felé szűkül a kínálat, a 2008-ban megjelent Railjet vonatok már kétóránkéti eljutást biztosítanak Bécsbe és Ausztria távolabbi részei illetve Németország vagy Svájc területére is. Ha a pompája meg is kopott a nemzetközi vonatozásnak, Európán belül, kisebb távra konkurenciát jelent a repülésnek és a közúti közlekedésnek.

Egy hete tehát arra kértük olvasóinkat, ha küldjék el legjobb felvételeiket a Magyarországon is közlekedő nemzetközi vonatokról, legyen az évtizedekkel ezelőtti, vagy épp mai fotó. Kaptunk is sok képet, volt miből válogatni, köszönjük a felvételeket olvasóinknak és jó képnézegetést kívánunk!

Szendrei Tamás fotóján a Kálmán Imre EN érkezik München felől RCH Taurusszal az élén<br>A képre kattintva galéria nyílik az olvasók által küldött felvételekből

A ferde képeken lehet javítani! Sok olvasónktól kapunk ferde felvételeket, amik ha jó témát is örökítenek meg, sajnos sokat ront az élvezhetőségükön, hogy nem vízszintesek. Ezen lehet segíteni! Sok képszerkesztő program képes a ferde képek kiegyenesítésére, én viszont a Google Picasa programját ajánlom erre a célra, mert egyszerű és gyors. Képünket a programban megnyitva csak a kiegyenesítés gombra kattintva az alsó csúszkával egyenesre állíthatjuk. A képekkel én is el tudok játszani, de mindenki saját munkájával is sokkal élvezhetőbbi teheti felvételeit ezzel a kis szerkesztéssel.

A jövő hét témája: Az MDmotok. Immár két éve, hogy nem találkozhatunk velük a közforgalomban, de sok vasútbarát szívébe lopta be magát örökre a Piroska. Most várjuk felvételeiket a még menetrend szerint közlekedő MD-kről a berky.denes@indohaz.hu email címre, július 21-én 18 óráig. A tárgy rovatba ezt írják: Fotózd le nekünk!

Kapcsolódó hírek