Franciákkal is incselkedtek a Tupoljevek

MTI/iho   ·   2016.03.09. 08:45
hattyu0

– A bombázók Oroszországból szálltak fel, megkerülték Norvégiát, az angol szigeteket, az angol erők feltartóztatták, mi pedig a La Manche-nál tartóztattuk fel őket – mondta André Lanata katonai újságírók előtt Párizsban. – A nemzetközi vizek felett maradtak, és visszafordultak még a francia légtér előtt. Elkísértük őket addig, amíg észak felé vették az irányt – tette hozzá a tábornok.

Egy Rafale és egy Mirage 2000 típusú harci gép vett rész a műveletben, amely az észak franciaországi Touquet magasságában, néhány tucat kilométerre a partoktól történt még február 17-én, ám a francia vezérkar csak most hozta nyilvánosságra az esetet.

Egész véletlenül megint arra a La Manche-nál repült egy Hattyú...

– A francia harci gépeket egy angol gépről töltötték után repülés közben, hogy „tudják folytatni az észlelést” – jelezte a vezérkari főnök.

A brit királyi légierő gépeiből két Typhoon típusú emelkedett a francia gépeket megelőzően a levegőbe az orosz bombázók feltartóztatására, miután a britek is észlelték, hogy orosz gépek közelednek a brit légtér felé. A brit védelmi minisztérium még aznap beszámolt az esetről. André Lanata tábornok szerint ez a fajta orosz magatartás ritka a NATO-tagállamokkal szemben.

– Nem vált gyakoribbá, ez hozzátartozik az orosz erőfitogtatáshoz, nem gyakori – fogalmazott a francia tábornok. A NATO-tagállam harci repülői azonban nem először indultak orosz gépek feltartóztatására, amióta az ukrán válság miatt feszültté vált a Nyugat és Moszkva kapcsolata. Január 25-én a francia légierő két Mirage 2000 és egy Rafale típusú gépe szállt fel két TU-95 típusú orosz bombázó feltartóztatására a La Manche felett.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Utazzon velünk! Az első világháborús olasz front déli szakaszát felkereső idén újra elinduló Isonzó Expressz emlékvonatra jelentkezzen a MÁV Nosztalgia Kft.-nél!

Kapcsolódó hírek