Fű nőtt az aszfaltból, rosszak az utak Békésben

iho/közút   ·   2012.10.18. 13:01

– Elképesztően rossz állapotban vannak Békés megye alsóbbrendű útjai. Akadnak olyan településeket összekötő szakaszok, amelyek, ha a romlásuk így folytatódik, egyszerűen eltűnnek – nyilatkozta a Békés online megyei portálion Balogh Lajos, a Kisgazda Polgári Egyesület megyei alelnöke. Körösladány és Dévaványa között például kinőtt a fű az aszfaltútból, nagyon rossz állapotban vannak például a Kétegyháza-Medgyesegyháza, a Vésztő-Okány, a Naggyanté-Mezőgyán-Geszt, a Dévaványa-Gyomaendrőd és a Vésztő-Szeghalom szakaszok.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. szakemberei is elismerik, hogy a Békés megyei mellékúthálózat tekintélyes része teljes körű felújításra szorul, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. viszont a törvényi előírások alapján üzemeltetési és fenntartási feladatokat lát el központi forrásból, vagyis többek között kisebb-nagyobb beavatkozásokkal — elsősorban kátyúzással — köteles biztosítani az utak járhatóságát. A felújításokra elsősorban európai uniós pályázati források állnak rendelkezésre.

A Körösladány-Dévaványa és a Kétegyháza-Medgyesegyháza összekötő út több ponton is deformálódott, de ismereteik szerint ezek a szakaszok nem szerepelnek egyetlen rövidtávú felújítási programban sem.

A Vésztő–Okány összekötő úton 2002 óta szakaszosan folyik a körülbelül 7 kilométer hosszú rész felújítása, de még nem értek a végére. A hiányzó, nagyon rossz állapotú, mintegy 1,5 kilométeres szakasz helyreállítására kiviteli terv készült. Bíznak benne, hogy 2013-ban már el tudják indítani itt is a rekonstrukciót.

A Nagygyanté-Mezőgyán-Geszt összekötő út felújítása a magyar-román határon átívelő, az Európai Unió által támogatott Európai Területi Együttműködési (ETE) programban szerepel. Egyelőre csak szakaszos rekonstrukcióra van forrás, de a legrosszabb útszakaszok szerepelnek a tervekben. Várhatóan itt is jövőre indulhatnak el a munkálatok.

Elek belterületi szakaszai a már említett ETE programban szerepelnek. A külterületi Gyula és Elek közötti út 4-10 kilométerszelvények közötti szakaszának fejújítása várhatóan november végére lesz kész. A Vésztő-Szeghalom összekötő út 3,3-11,1 kilométerszelvények közötti szakasza kész kiviteli tervekkel rendelkezik. A projekt támogatási szerződésének előkészítése elkezdődött – olvasható a békési portálon.

Kapcsolódó hírek