Futour - utazás a jövőbe

iho/közút   ·   2013.01.07. 18:02

Hogyan látják a ma formatervezői a jövő járműveit és közlekedését? Erre adnak választ azok a tervek, elképzelések és makettek, amelyek a BKV és a Mome együttműködésében szervezett kiállításon február 3-ig megtekinthetők.

A decemberben nyílt kiállítás hat kiállító nyolc tervén keresztül mutatja be, hogyan képzelik a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem végzett és jelenlegi diákjai a jövő járműveinek designját, a jövő közlekedését.

A kiállításon megjelenő alkotók koncepcióik szerint különböző módon képzelik a jövőt, így a tárlat anyaga is színes: a mai viszonyok között is gond nélkül beilleszthető formatervektől egészen a panorámás, vezető nélküli buszig, számos elképzelés valósult most meg – egyelőre csak tervek és makettek formájában. Mégis bepillantást nyerhetünk azon szakemberek gondolataiban, illetve a műhelymunkákba, akik majd egy – talán nem is olyan távoli – jövőben Budapest városképét határozhatják meg.

A kiállításon – többek között – megtekinthető egy 2030-ra üzembe álló távolsági autóbusz koncepciója; a belvárosi szűk utcákba vagy kis településekre szánt 9 méteres busz; egy 24 méter hosszú BRT-rendszerben közlekedő autóbusz; egy panorámás, vezető nélküli autóbusz, egy riksa és nem utolsó sorban a 2012-es évi Magyar Formatervezési Díj nyertes alkotása, egy teljes HÉV vonatszerelvény külső és belső formaterve.

Kapcsolódó hírek