Gazdát cserélt vagy félszáz hotel, köztük néhány guruló szálloda is

iho.hu   ·   2019.01.03. 16:15
belmond-vsoe-400

A leggazdagabb francia üzletember, Bernard Arnault cége egyenként huszonöt dollárt (a tőzsdei árnál negyvenkét százalékkal többet) fizet a Belmond részvényeiért, így a két tucatnyi országban negyvenhat szállodát, valamint több luxusvonatot, folyami szállodahajókat és klubokat is üzemeltető cég értéke 3,2 milliárd amerikai dollár (bő egybillió forint). A VSOE (Venice-Simplon-Orient-Express) mellett a Belmond üzemelteti a (nem csak) Anglia és Skócia között közlekedő Royal Scotsman, továbbá a British Pullman, az ír Grand Hibernian, a perui Andean Explorer, valamint a Bangkok és Szingapúr között közlekedő Eastern & Oriental Express vonatokat is.

A Venice Simplon-Orient-Expressz hálókocsijai a Magyar Vasúttörténeti Parkban (fotók: iho.hu archívum)

Az új tulajdonos az LVMH nevű cég. Ennek a vállalatcsoportnak az érdekeltségébe tartozik az illatszereket gyártó Christian Dior, a ruházati termékeket és divatárukat készítő Louis Vuitton és a luxuspezsgőket gyártó Moët & Chandon cégek is. A tranzakció logikus folytatása az LVMH azon törekvésének, hogy olyan termékek gyártóit tudja egy kézben, mint a korábban felvásárolt Marc Jacobs, Céline, Givenchy és Dom Pérignon.

A Belmond szállodái közt van a velencei Hotel Cipriani és a Portofinoban található Hotel Splendido is. Az LVMH már korábban is tulajdonában tudhatta a Bulgari és Cheval Blanc szállodákat, köztük Courchevelben található, százhetven éve a divatmágnások kedvencének számító egységet is. Emellett a kezükben van a manhattani „21” klub, a Machu Pichunál lévő egyetlen szálloda és több botswanai szafariállomás.

A Belmond 1976-ban vette meg velencei szállodáját, majd elkezdte a megmaradt vasúti kocsikat összegyűjteni és 1982-ben indította be London és Velence között az újkeletű Orient-Expressz különjáratokat az eredeti, 1920-as és 1930-as években gyártott járműflottával. A szerelvények rendszeresen közlekednek Magyarországra vagy Magyarországon keresztül, legtöbb esetben a Vasúttörténeti Parkban éjszakáznak, míg az utasok Budapest és környéke látványosságaiban gyönyörködnek.

Fényesre suvickolt vagonok, ahogy az egy luxusvonathoz illik

* *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek