Gebrüder Weiss: tizennyolc százalékos forgalomnövekedés 2022-ben

iho   ·   2023.03.30. 15:00
00_gebruder_senger

A nemzetközi szállítmányozási és logisztikai vállalat az előző üzleti évben 3 milliárd 10 millió euró nettó árbevételt ért el. A logisztikai vállalat folytatja az elmúlt évek pozitív fejlődését.

– E kihívásokkal teli környezetben is sikerült követnünk stratégiai céljainkat. Erősítettük pozíciónkat a fő közép- és kelet-európai, amerikai és ázsiai piacokon, és további lépéseket tettünk a digitalizáció és a 2030-ig megvalósítandó klímasemlegesség terén. Örömteli, hogy az eredmények azt mutatják, stabil alapokon felkészültünk a jövőre – hangsúlyozta Wolfram Senger-Weiss, a Gebrüder Weiss igazgatótanácsának elnöke. A vállalat növelte a sajáttőkearányát is, ami meghaladja a hatvan százalékot, 2021-ben ötvenhét százalék volt.

  • A közúti szállítmányozási üzletág 1 milliárd 479 millió eurós forgalmat ért el tizenhat százalékos forgalomnövekedéssel. A Gebrüder Weiss ezzel megőrizte piacvezető pozícióját: házhozszállítási szegmensben közel 1 millió 530 ezer küldeményt szállított ki ausztriai és kelet-európai háztartásokba.
  • Jelentős gyarapodást könyvelhet el a légi és tengeri szállítmányozási terület: 1 milliárd 272 millió euróval és huszonnégy százalékos forgalomnövekedéssel zárt. A bővüléshez jelentősen hozzájárultak a hajózási- és a légitársaságok megnövekedett fuvardíjai.
  • A DPD Ausztria – aminek a Gebrüder Weiss Paketdienst a társtulajdonosa – küldeményeinek mennyisége szinte változatlan maradt: tavaly 66 millió csomagot szállítottak ki.
Nemzetközi hálózat – Magyarország a fókuszban

Összesen 67 millió eurót fektetett be saját hálózata fejlesztésébe, valamint a nemzetközi telephelyek és szolgáltatások bővítésébe. A vállalat Németországra, Magyarországra, Romániára és az Egyesült Államokra, valamint Törökországra és Grúziára összpontosított – ez utóbbi kettőn keresztül a logisztikai vállalat Közép-Ázsia és Kína felé bővítette összeköttetéseit.

Magyarországon a Gebrüder Weiss Kft. 2022-ben tizenkét százalékkal 34 milliárd100 millió forintra növelte forgalmát, 7,1 százalékkal növelte munkavállalóinak létszámát, polgári és szegedi új telephelyeinek megnyitásával teljessé tette magyarországi regionális logisztikai raktárhálózatát. Ezzel befejeződött a GW Kft. hat egyenrangú, önálló menedzsmenttel és döntési jogkörrel rendelkező magyarországi hálózatának kiépítése, amiben Dunaharaszti és Győr mellett a magyar kft. Zalaegerszegen, Pécsett, továbbá az új telephelyek megnyitása után immár országosan garantálja azonosan magas színvonalon és minőségi mutatók mellett teljes szolgáltatási palettáját. Vecsésen, Biatorbágyon, Szigetszentmiklóson változatlan a kiszolgálás. A magyar leányvállalat az elmúlt évben 1,5 millió küldeményt továbbított. A társaság 2022 negyedik negyedévében 10 milliárd forint értékű logisztikai beruházás kivitelezését kezdte meg Dunaharasztiban.

Továbbra is a középpontban: a digitalizáció és a fenntarthatóság

A Gebrüder Weiss 2022-ben is következetesen folytatta operatív és a digitális kompetenciája kombinációjából felépülő „Best of Both Worlds” elnevezésű digitalizációs stratégiáját, amelynek részeként világszerte további országokban bevezette a myGW digitális ügyfélportált. A portál valós idejű információkat nyújt az ügyfeleknek áruforgalmukról, így maximálisan átlátható a teljes ellátási lánc.

– Célunk, hogy a legjobb megoldásokat kínáljuk ügyfeleinknek, és mindeközben a lehető legkisebbre csökkentsük a környezetre gyakorolt hatást. Ennek érdekében folyamatos fejlesztjük logisztikai létesítményeinket, digitális eszközeinket, továbbá munkatársaink képzésébe és a környezetbarát szállítási lehetőségekbe ruházunk be – világított rá Wolfram Senger-Weiss.

A Gebrüder Weiss 2022-ben közzétett fenntarthatósági jelentésében dokumentálta, hogy egyértelműen elkötelezett a fenntarthatósági célok mellett, és hozzá kíván járulni a globális klímavédelemhez. 2030-ig el kívánja érni saját logisztikai létesítményeinek klímasemleges üzemeltetését, ennek érdekében tavaly négy új fotovoltaikus rendszert telepített németországi, ausztriai és svájci telephelyein. Az immár összesen 22 ilyen rendszer működtetésével évente 1110 tonna szén-dioxidot takarít meg. A tervek szerint a rendszerek további kiépítése 2023-ban ezekben az országokban és Kelet-Európában is folytatódik.

Saját hidrogénüzemű teherautójának sikeres távolsági tesztútjai után a Gebrüder Weiss folytatja beruházásait a technológiába, aminek keretében 2023-ban öt új ilyen teherautó beszerzését tervezi Németországban. A vállalat a tervek szerint Ausztriában, Magyarországon és Kelet-Európában is tovább növeli a városi áruszállításra használt elektromos járművek számát.

A Gebrüder Weiss arra számít, hogy a logisztikai üzletág 2023-ban visszatér a normál kerékvágásba. A küldemények száma jelenleg enyhén csökken, a légi és tengeri szállítmányozási tarifák megközelítőleg a 2019-es szintre estek vissza. Ebben a tekintetben a forgalomban is csökkenő tendencia várható. Wolfram Senger-Weiss kijelentette:

– A világjárvány során bebizonyosodott, mennyire hatékony a logisztika, és milyen gyorsan tud reagálni a változó körülményekre. A Gebrüder Weiss meg tudta szilárdítani biztos pénzügyi hátterét, és képes volt az innovációra; mivel közel vagyunk ügyfeleinkhez, igényeik alapján hozzuk létre a digitális szolgáltatásokat. Körültekintően és aggodalommal tekintünk az ukrajnai háborúra, az aktuális gazdasági előrejelzésekre és a magas inflációra. Az általános geopolitikai helyzet további nehézségeket okozhat, ám erős vállalatként mindezek ellenére bizakodóak maradunk.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek