Gépátadás-sorozat: hamarosan nálunk is leszáll a 747-8F

iho/repülés   ·   2011.09.04. 10:10

A luxemburgi cargo-cég szeptember 19-én a Boeing Everett-i repterén, Pain Fielden veszi át első 747-8 Freighter teherszállítóját, még aznap délelőtt elrepíti a gépet és forgalomba állítja. Ezután némi ünneplés következik az átadás helyszínén, majd szeptember 21-én a légitársaság képviselői átveszik és elrepültetik a második gépet is.

A Cargolux összesen tizenhárom 747-est rendelt tizenegy meglévő 747-400-asa mellé. A sietség pedig egyrészt betudható a jelentős késésnek, amely a programot kísérte, illetve annak,  hogy a légitársaságnak is szüksége van az olcsóbban üzemeltethető kapacitásra, és a Boeing számára is létfontosságú, hogy a 787-esével párhuzamosan folytatott, a csúszások miatt is túlköltekezett fejlesztési program végre bevételt hozzon.

A 747-8F a felhasználóknak alacsonyabb üzemeltetési költségeket, kevesebb kerozin-fogyasztást és károsanyag-kibocsátást, és mindemellett nagyobb kapacitást ígér, a több, mint öt és fél méterrel meghosszabbított törzs és a megnövelt felszállósúly révén. Az új 747-es a korábbihoz képest 16 százalékkal több teher elszállítását teszi lehetővé.

A Cargolux Bangkok, Hong Kong és Tajvan felől érkező járatai rendszerint leszállnak Budapesten is a luxemburgi érkezés előtt. Az iho/repülés információja szerint először szeptember 29-én, majd másnap 30-án láthatjuk a Cargolux 747-8F-ek valamelyikét a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren.

Kapcsolódó hírek