Gépeltérítés? Nem, csak egy részeg utas

iho   ·   2014.04.25. 13:00
cim

A Virgin Australia Boeing 737-800-asa a Brisbane-Denpasar járatot teljesítette, amikor nem sokkal a leszállás előtt a gép transzpondere az eltérítésre utaló jelzést adott a légiforgalmi irányításnak.

Az eltérítés annyiban már az incidens első szakaszában is cáfolható volt, hogy a gép hamarosan a célreptéren landolt, ahol azonban egy félreeső előtérrészre irányították. Itt az indonéz biztonsági erők vették át a helyzet kezelését, de nem történt más, mint hogy a gép fedélzetéről lekísértek egy „részeg ausztrál” utast.

A későbbiekben a légitársaság közleményben cáfolta, hogy eltérítésről lett volna szó. A gép rendben leszállt és az utasokat semmi nem veszélyeztette, hangsúlyozta a Virgin Australia. Egyes hírek szerint ugyanakkor az késztethette a személyzetet a gépeltérítéses jelzésre, hogy a részeg férfi megpróbált betörni a pilótafülkébe.

A gép egy koráőbbi felvételen <br>(fotó: aussieairliners.org)

Mint azt korábbi cikkünkben is jeleztük, a  nemzetközi légi szállítási szervezet, a IATA legutóbbi adatai szerint a világban átlag háromszáz incidens történik a levegőben részeg vagy zavarodott viselkedésű utasok miatt – hetente.

Az ilyen ügyek gyakoriságának aggasztó megnövekedése miatt hívott össze nemzetközi diplomáciai fórumot a szervezet, amelynek döntése lehetőséget ad a bajkeverő légiutasok elleni határozottabb fellépésre.

Egyrészt nemcsak a gép lajstromjele szerinti ország, hanem a célállomás államában érvényes törvények szerint ítélkezhetnek ilyen ügyekben, másrészt ha a történet kényszerleszállásig fajul, akkor az okozón behajthatók lesznek ennek költségei.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek

Repülés Légiközlekedés

Tükröm, tükröm!

iho/repülés   ·   2024.04.16. 16:00

Micsoda ötlet! A koreai fapados Jin Air tükröket szereltetett a fedélzeti poggyásztartókba. Nem kell már az ülésen tipródni, hogy kiderüljön, van-e még hely a csomagunknak.