Griffek vissza a fészkükre

iho   ·   2019.12.17. 13:20
cim

Visszatelepültek Kecskemétre a Gripenek, adta hírül a Honvédelem.hu. A JAS-39-es vadászgépeket Kilián Nándor dandártábornok, a Magyar Honvédség Parancsnokság légierő haderőnemi szemlélője és Ugrik Csaba dandártábornok, az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis parancsnoka fogadta.

Fél évig az MH Pápa Bázisrepülőtéren állomásoztak a Magyar Honvédség légierejének vadászgépei, a gyakorló- és kiképzőrepülések mellett a készenléti szolgálatot is onnan látták el. A NATO Biztonsági Beruházási Program, valamint a Modern Városok program keretében a kecskeméti repülőbázison zajlott felújítások, korszerűsítések miatt ugyanis a fel- és leszállópálya, valamint a hozzá kapcsolódó guruló utak május közepétől nem voltak alkalmasak merevszárnyas gépek fogadására.

(fotók: Kelecsényi István)

A repülőbázis felújítása év végére érte el azt a szintet, hogy a Gripenek Pápáról visszatelepülhessenek Kecskemétre. A munkálatok során modernebb lett és megújult a futópálya, a fénytechnikai eszközök, az üzemi területek és a támogató infrastruktúra. Az építési munkálatok azonban nem állnak le, a modernizálás a rádiónavigációs eszközök cseréjével, további üzemi területek építésével, valamint az infrastruktúra fejlesztésével folytatódik.

Az elfogadott Átfogó Infrastrukturális Fejlesztési Terv alapján a következő három évben további, az alaprendeltetésből adódó feladatok végrehajtását támogatni képes létesítmények kivitelezése is megvalósul. A Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program keretében a repülőtér folyamatosan fejlődik, és egyre inkább megfelel a NATO és a nemzetközi polgári repülés támasztotta követelményrendszernek. Mindez megteremti az alapját annak is, hogy a repülőtér a jövőben közös katonai-polgári felhasználásúvá váljon - írja a honvédelmi portál.

Mint az iho.hu is hírt adott róla, a pápai ttartózkodásuk végefelé a készültségi gépek megkapták a Saab kitelepíthető karbantartó létesítményét, vagyis fűthető ideiglenes hangárokban történhetett a felkészítésük a bevetésekre. A többi gép a pápai reptér egykor épített beton-fedezékeiben várakoztak.Egyes hírek szerint a DAM-ok, vagyis ideiglenes hangárok Pápáról a légierő szolnoki bázisára kerülnek majd.

* *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek