Gripen: új sorozat, javul a dél-afrikai helyzet

iho   ·   2013.12.25. 12:30
SA0102_06cim

Jó év végi hírek a Saabtól: a brazil kormány döntése mellett, amely szerint a dél-amerikai állam harminchat új generációs Gripent szerez be Mirage 2000-ezresei és F-5-ösei leváltására, a korábbi megállapodás nyomán megszületett a hivatalos szerződés a svéd védelmi tárca hadfelszerelésekkel foglalkozó vállalatával a Gripen E sorozatgyártásáról.

Mint korábban beszámoltunk róla, a modernizált, javított teljesítményű és hatótávolságú harci gépek új példányainak legyártása mellett a szerződés a légierő hatvan létező C-modelljének E-változatra való feljavítását is tartalmazza.

Az iho/repüléshez eljuttatott közlemény szerint a módosított gépeket 2018-tól szállítja le a Saab. A svájciak a már ugyancsak megkötött szerződés szerint Svájcnak huszonkét E-t gyártanak, de a parlamenti döntést még népszavazáson kell szentesíteni.

Szintén fontos hír, hogy új megállapodás született a Saab és az Armscor között a dél-afrikai légierő Gripenjeinek üzemeltetéséről. A kibővített szerződés a 2013 és 2016 közötti időszakra vonatkozik a mérnöki támogatás, karbantartás és javítás, valamint az alkatrész-utánpótlás terén, és mindenképp komoly előrelépés az eddigi állapotokhoz képest.

A dél-afrikai Gripenek üzemeltetése körül igen rossz hírek jöttek az év első felében, a felhasználó túlságosan drágának találta az üzemeltetést és túl kevés volt a kiképzett pilóta, emiatt huszonhat gépéből tizenkettőt lekonzerváltak, de állítólag a szolgálatban maradt tizennégy gépből is csak a fele volt repülőképes, és a felkészült műszaki kiszolgálószemélyzet terén is komoly hiány volt. Az új szerződés gyaníthatóan az üzemeltetés problémáinak megoldását szolgálja, bár arról egyelőre nincs hír, hogy most pontosan hány Gripent repültet a dél-afrikai légierő.

Végül a Saab megbízást kapott a svéd védelmi tárcától a láthatáron túlról indítható, nagy hatótávolságú Meteor levegő–levegő rakéta integrálására a Gripen-E rendszereibe. A Meteor közös európai fejlesztés eredménye a Gripen mellett a Eurofighter és a francia Rafale számára, a programban Svédország, Franciaország, Olaszország, Spanyolország, Németország és Nagy-Britannia vett részt. A modern nagy hatótávolságú légiharc-rakéta rendszeresítése nyilván erősíti a Gripen eladási esélyeit más piacokon is.

* * *

Indóház Online - Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek