Gyengülő utasforgalom, stabil cargo

iho/repülés   ·   2022.12.21. 11:00
00_ferihegy_ok

Egymillió alá esett a havi utasforgalom a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren.

Novemberben tovább folytatódott a még az ősz első felében megkezdődött lassulás a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér forgalmában; a nyári hónapok 80-81 százalékos visszaépülését követően az év tizenegyedik hónapjában már csak a 2019-es szint 76 százalékát érte el a repülőtér utasforgalma. Ez azt jelenti, hogy novemberben 969 ezer 888 utas fordult meg a légikikötőben. Ezzel összesen tizenegy hónap leforgása alatt 11 millió 200 ezer 319 főt (ezen belül is a nyári hónapokban 3 millió 802 ezer 591 utast) regisztrált a Budapest Airport, 186 százalékkal többet, mint a világjárvány miatt erősen visszafogott forgalmú 2021-ben. A repülőtér-üzemeltető idén 12 millió feletti utasszámra számít, a jövő évre pedig a korábbi becslésnél kétmillióval kevesebbet, 14 millió utast prognosztizál a vállalat. A várható visszaesés a gazdasági lassulásra, az inflációra és a légitársaságokra kivetett adóra, összességében az egyre drágább repülőjegyek miatt mérséklődő utazási kedvre vezethető vissza.

A cargo növekedés viszont továbbra is töretlen; az év első nyolc hónapjában, a január–augusztusi időszak a 2019-es év hasonló periódusában kezelt forgalomhoz képest negyvenhét tapasztalt százalékos volumennövekedését minimális visszaesés követte, de a Budapest Airport novemberben már 17 ezer 635 tonna légiárut kezelt, 8,1 százalékkal többet, mint októberben. A növekedés hátterében a karácsony közeledtével megnövekedő kereslet áll, ugyanakkor az éves szintű volumenemelkedés is eléri a 8,1 százalékot; a tavalyi 164 ezer 957 tonna után idén 178 ezer 362 tonna árut kezeltek a budapesti repülőtéren november végéig.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek

Repülés Légiközlekedés

Százéves a magyar kereskedelmi légiközlekedés

iho/repülés   ·   2023.12.07. 14:30

A Közlekedéstudományi Egyesület Légiközlekedési és Általános Közlekedési Tagozata a Légiközlekedési Kulturális Központ Közhasznú Nonprofit Kft.-vel közösen emlékezett meg a százéves magyar kereskedelmi légiközlekedésről a Polgári Repülés Világnapjának előestéjén.