Gyöngyszemek a győri múltból – második rész

Takács Zsolt   ·   2012.09.16. 12:15
errr

Az első gyöngyszemeket közúti témára válogattuk ki. Korábbi cikkünk itt látható. Kutakodásunk során azonban találtunk felvételeket a felújított vasútállomás átadásáról, a személypályaudvarról, a villamosítás előtti évekből és természetesen járművekről is. Szerepel a galériában – hogy csak néhányat említsünk – 414-es gőzös, 411-es Truman és egy M63-es „Dízel Gigant”, méghozzá a „börtönrácsos” kiszerelésben.

Győr már a második világháborúban is fontos közlekedési gócpontnak számított a Dunántúlon. A városban folyt a vasúti vagonok, tengelyek gyártása, mely az ipar szempontjából meghatározó tevékenység volt a térségben. A várost még ma is behálózzák az immár elfeledett és kihasználatlan iparvágányok. Némelyiket még használják, ám egyre ritkábban.

A képre kattintva galéria nyílik<br>(fotók: Régi Győr, Facebook)

Hála a Facebook „Régi Győr” nevű oldalának, a történelem egy-egy kép erejéig a fiatalabb nemzedék számára is megelevenedik. A több száz beküldött fotó közül bőséggel válogathattunk vonatos képeket is. Akad alig 30 éves, de 70-80 esztendővel ezelőtt készült felvételeket is találtunk. Érdemes folyamatosan figyelemmel követni az oldalt, hiszen naponta előkerülthetnek eme régi gyöngyszemek.

Az állomásépület és az állomás területe csupán annyiban váltzott 2012-re, hogy a gőzösök helyett TRAXX és Taurus a gyakori gép, illetve a peronok és a vágányok is fel lettek újítva. A főbejárat azonban összetéveszthetetlen, ahogy az utasforgalmi épület többi része is.

Kapcsolódó hírek