Győzelem napja: vereség a moszkvaiaknak?

iho   ·   2013.05.03. 09:26

Kemény vita bontakozott ki a Moszkvában május 9-ére tervezett, a győzelem napja alkalmából szokásos mód rendezendő nagy katonai parádé körül.

A kritikusok nem is egyszerűen a díszszemlét, hanem a véget nem érő próbasorozatot emlegetik, amely szerintük tökéletesen megbénítja az orosz fővárost. Egyes hírek szerint többen belehaltak abba, hogy az óriási dugók miatt betegek, sérültek nem jutottak időben kórházakba.

A Pravda tudósítójának erről a főváros egyik egészségügyi illetékese azt mondta, hogy aki rászorul, és sürgősen kórházba kell szállítani, annak még a Vörös tér felé tartó katonai konvojok is utat adnak. Nem igaz, hogy bárki is belehalt volna a torlódásokba – hangzik a hatóság cáfolata.

Mint arról korábban hírt adtunk, a metró- és villamoshálózat gyors fejlesztése ellenére Moszkva közlekedése amúgy is kritikus állapotba jutott, mindennaposak a dugók a főútvonalakon és a körgyűrűkön is. A győzelem napi parádé kritikusai egyrészt azt mondják, hogy a költséges díszszemle amúgy is az adófizetők pénzének pazarlása, és azt javasolják: legalább a felkészülést, a próbákat helyezzék át máshová, Moszkván kívülre.

Kapcsolódó hírek