Hamarabb lesz reptéri vasút Albániában, mint Budapesten

iho.hu   ·   2018.10.28. 20:30
hsh-repter-400

Albániában nem sok, mondhatni két vasútvonal van, ezen napi négy vonatpár jár. A menetrendszerinti vasúti forgalom mindössze a szerb Podgoricától délre található Shkodër és a tőle százhat kilométerre található tengerparti Durrës, valamint a negyvenegy kilométeres Rrogozhinë–Elbasan vonalszakaszokon zajlik napi egy–egy vonatpárral. Ezen felül két betétjárat közlekedik Durrës és a Tirana elővárosában található Kashar között, ami huszonnyolc kilométeres távolság. A Tiranába vezető hat kilométeres vonalat jelenleg nem használják.

Az albán nemzeti tanács nemrégiben adott építési engedélyt a Tirana–Durrës vonal felújítására és egy új szárnyvonal építésére, ami a Rinas Nemzetközi Repülőtérre fog vezetni. A beruházást 2021. júniusára tervezik átadni, addigra tehát Tiranába is visszatérhetnek a vonatok, nem kell már az elővárosban buszra szállni. A 7400 méteres szárnyvonalnak és a vonalfelújításnak köszönhetően mind Tiranába, mind Durrësbe negyedórán belül el lehet majd jutni a repülőtérről.

Személyvonat Elbasanban (forrás: Wikipédia)

A fejlesztést főleg az Európai Unió támogatásából finanszírozzák. A 90,4 millió eurót (közel harmincmilliárd forintot) felemésztő projekthez 35,4 millió eurót adnak a Nyugat-balkáni Fejlesztési Keretből (WBIF), további 36,8 millió eurót az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) hitelként bocsát az albán kormány rendelkezésére. Albániai költségvetésből csak a fennmaradó tizenhat millió eurót kell fedezni.

A budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérre vezető vasútvonalról már több évtizede álmodoznak. Volt már szó arról, hogy a 120a vonalba kötik bele, tervezték, hogy meghosszabbítják odáig a metrót, a 100a vonalból kiágazó átmenő vonal is szóba került, ami a Debrecen és Szeged felé utazóknak lenne hasznos, és hallottunk már olyat is, hogy csak a Nyugati és a repülőtér között fog pendlizni a vonat. A számos tanulmány ellenére konkrét döntés és tervezés a mai napig nem történt, így már nem is vicc, hogy Albániában hamarabb lesz repülőtéri vasút, mint Magyarországon.

Az albániai vasútkorszerűsítésekről és a repülőtéri vasút tervéről 2018. májusában írtunk részletesebben.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek