Hamarosan megint kiderül, ki Magyarország legjobb kamionsofőrje

iho/közút   ·   2023.08.29. 18:00
00_ottengely2023

Rengeteg fiatal jelentkezett az „5 tengelyen – biztos kézzel!” közlekedésbiztonsági és vezetéstechnikai versenyre.

Tizenegyedik alkalommal hirdették meg Magyarország egyedülálló kamionos versenyét, ahol az első három helyezett összdíjazása meghaladja a kétmillió forintot. Az „5 tengelyen – biztos kézzel!” elnevezésű megmérettetés három elméleti és ügyességi fordulóból áll, melynek végén kiderül, ki hazánk legjobb kamionsofőrje. A nevezés lezárult, közel száz, harminc év alatti fiatal jelezte indulási szándékát, kalandvágyuk pedig inspirációt adhat a következő generációk számára is, hogy belépjenek ebbe a dinamikus ágazatba.

A hagyományoknak megfelelően 2023-ban is országos, felmenő rendszerű közlekedésbiztonsági versenysorozatot rendez a Magánvállalkozók Nemzeti Fuvarozó Ipartestülete (NiT Hungary) és az ORFK – Országos Balesetmegelőzési Bizottság.

Az „5 tengelyen-biztos kézzel!” verseny célja ezúttal is ugyanaz, mint az ezt megelőző tíz évben: megtalálni a szakmai és munkáltatói szempontból legjobban felkészült, járművét a legmagasabb szintű vezetéstechnikai tudással és legnagyobb biztonsággal kezelő magyar kamionsofőrt.

– A 40 év alattiak részaránya 70 százalék az összes nevező között, ami egyértelműen mutatja, hogy a kalandvágy és a versenyszellem erőteljesen jelen van ebben a korcsoportban. Ezen fiatalok részvétele inspiráló hatást gyakorolhat a szakközépiskolásokra és azokra, akik pályaválasztás előtt állnak, arra buzdítva őket, hogy lépjenek be ebbe a dinamikus ágazatba – mondta Dittel Gábor, a NiT Hungary ügyvezető főtitkára.

Kétmillió forintnál is magasabb összdíjazás

A verseny a szakmai érdemeken túl alkalmat teremt a toborzásra is, hiszen az elmúlt években jelentkező járművezetői hiányt az ágazati szereplők évek óta jelezik a kormányzat felé.

Az „5 tengelyen-biztos kézzel!” verseny online selejtezőjét augusztus 27-én vasárnap 16 órától rendezték meg, ahol harminc elméleti kérdésre kellett válaszolni. Innen harmincan jutottak tovább az elődöntőbe. Ezt a kört szeptember 2-án és 3-án tartják Budapesten. Az országos, nyílt közlekedésbiztonsági családi nappal egybekötött döntőre – ami a „Biztonság Hete” rendezvénysorozat záróeseménye is lesz egyben – szeptember 23-án tartják Zsámbékon, a drivingcamp Hungary vezetéstechnikai tanpályán.

A dobogós helyezettek összdíjazása meghaladja a 2 millió forintot. A győztes nettó 1 millió 500 ezer forint pénznyereményben részesül és 500 ezer forint tárgynyereményt is átvehet. A második és harmadik helyen végző versenyzőnek pedig 300 ezer, illetve 200 ezer forint értékű tárgynyeremény lesz a jutalma.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek