Harcias vendégek Ferihegyen

iho/repülés   ·   2012.08.30. 08:00
cim

(fotók: Hardy Mihály, Budapest Airport)

Négy Aermacchi MB-339A típusú kétüléses sugárhajtású kiképzőgép érkezett szerda délután Ferihegyre.

Mint a Budapest Airport kommunikációs igazgatójától, Hardy Mihálytól megtudtuk, a jetek navigációs kiképzés keretében repültek át olaszországi bázisukról Budapestre, kettesével landoltak, a polgári légiforgalomban szokásos eljárások szerint.


Mivel Ferihegy egyben NATO-repülőtér, nem először használják ilyesfajta kiképzési célokra a légikikötőt. A gépek az (egykori) 1-es terminál előterén parkolnak.


Az olasz katonai gépek feltehetően csütörtökön már vissza is indulnak Olaszországba. A gépeket két üzemanyag-póttartállyal szerelték fel, a harmadik tartályban a személyzetek holmiját hordozták a gépek a szárnyuk alatt.

Az MB-339-es más festéssel ismerős típus a magyar repülésszerető közönség körében: ezzel a típussal repül a kecskeméti katonai repülőnapok visszatérő vendége, az olasz légierő bemutató köteléke, a Frecce Tricolori.

(fotó: Frecce Tricolori)

Mivel, mint arról az iho/repülés is hírt adott, megszületett a döntés a 2013-as találkozó megszervezéséről, remélhető, hogy az olasz kötelék pompás repülését, olykor Pavarotti énekére komponált különleges előadását ismét megnézhetjük Magyarországon az MB-339-asokkal.

Csütörtök délelőtt, tíz óra körül a gépek elhagyták Ferihegyet.

Kapcsolódó hírek