Harmadik napja a hó fogságában

iho/biztos út   ·   2012.02.13. 17:29

Igor Lukšić montenegrói miniszterelnök bejelentette, hogy Podgorica segítséget kért a NATO-tól a havazás következményeinek felszámolására. Lukšić szerint az Észak-Atlanti Szövetség egyes tagjai már érdeklődtek, hogyan segíthetnének Montenegrónak: „Remélem, hogy már az elkövetkező napokban pozitív választ kapunk a kérésünkre.” Az ország nem tagja a NATO-nak, gyakorlatilag tagjelölti státusban van.

Az elmúlt napok szélsőséges időjárása szó szerint megbénította Montenegrót, a közlekedés megszűnt, a havazás elvágta az ország északi részét a délitől, a hó magassága rekordokat dönt. A rendkívüli állapot bevezetését az áramellátás akadozása is indokolta.

Egy vonat utasai már a harmadik napot töltik a vonatban az ország középső részén, Kolašin mellett, Trebešic közelében. Hétfőn kellett volna evakuálni őket a hadsereg helikoptereivel, írja a 24sata.info. A vonaton ötven utas és huszonhat rendőr van, utóbbiak egy különleges egység kötelékébe tartoznak. Egy utas szombaton meghalt, feltehetően szívinfarktust kapott.

Két nap után, még vasárnap sikerült kimenteni azt a négy, bajba jutott vasutast, akik először próbáltak eljutni az utasokhoz Trebešicbe, hogy élelmet vigyenek a vonaton rekedteknek, de rájuk szakadt a lavina. A mentőknek négy kilométert kellett megtenniük a hó fogságába esett vasutasokért.

Kapcsolódó hírek