Három százalékkal több új autót vettek áprilisban

MTI   ·   2019.05.02. 12:20

Áprilisban 12 ezer 412 új személyautót helyeztek forgalomba Magyarországon, az idei első négy hónapban pedig 46 ezer 746 gépkocsit közölte a Magyar Gépjárműimportőrök Egyesülete (MGE) a DataHouse adatai alapján csütörtökön.

Az első négyhavi értékesítési számok kissé elmaradtak az MGE növekedési várakozásaitól. Az egyesület szerint ennek egyik oka lehet a belsőégésű motorok, elsősorban a dieselek körüli valós és rémhírek, amelyek a vásárlók szándékait eltérítik. A tisztán elektromos és a plug-in hibrid gépkocsik forgalomba helyezése lassuló mértékben és kis mennyiség mellett növekszik, a felvevő piac egyelőre korlátozott és alatta van az év eleji várakozásoknak. A töltőhálózat ugyan fejlődik, illetve sok esetben az otthoni és a munkahelyi töltés is megoldott, de az autók ára továbbra is magas. A kormány nagycsaládosokat támogató programja iránti érdeklődés látszik, de ennek elindulása után értékelhető majd a hatása az újautó-piacra.

Áprilisban 2105 új kishaszongépjármű került forgalomba, huszonhat százalékkal több, mint tavaly áprilisban. Az első négy hónapban huszonnégy százalékkal nőtt az új kishaszonjárművek eladása az előző év azonos időszakához képest, 8350 járművet helyeztek forgalomba. A kishaszonjárművek piaca szintén elmaradt időarányosan az MGE előrejelzésétől. Az egyesület továbbra is szorgalmazza a vegyes használatú kishaszonjármű kategória újbóli bevezetését.

Az év negyedik hónapjában 625 új nagyhaszongépjármű került forgalomba, öt százalékkal kevesebb az egy évvel korábbinál, az idei első négy hónapban pedig 1928, ami tizennyolc százalékos csökkenés az előző év azonos időszakához képest. Az MGE csökkenésre számít az év első részében, majd a növekedési hitelprogram eredményeképpen a tavalyi éves teljesítmény megismétlését valószínűsíti.

Az új autóbuszok eladása a tavaly áprilisihoz képest nyolcvan százalékkal csökkent, kilenc buszt helyeztek forgalomba, az első négy hónapban pedig kétszázharminchatot, ami kilenc százalékos csökkenés a tavalyi hasonló időszakhoz viszonyítva. Az autóbuszok piaca kis mérete miatt mutat jelentős havi eltéréseket, az eddigi eredmény nem ad lehetőséget elemzésre, erre több hónap átlagának ismeretében lesz lehetőség.

Új motorkerékpárokból 523 került forgalomba, huszonnyolc százalékkal több az egy évvel korábbinál. Az első négy hónapban 1369 motort helyeztek forgalomba, ami ötvennégy százalékos növekedés a tavalyi azonos időszakhoz képest. A gépjárműimportőrök egyesülete szerint a motorkerékpárok piaca továbbra is gyenge. A százalékban jelentős növekedés és az előrejelzés feletti időarányos értékesítés ellenére alacsony a forgalomba helyezések száma, ugyanakkor némi bizakodásra ad okot a növekedési trend.

* *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek

Közút Automobil

Régi idők Forma-1-e a Balaton partján

Harmati Marcell   ·   2024.06.09. 14:10

A népszerű olasz sportautómárka, a Ferrari, tesztelési lehetőséget hirdetett a Balatonfőkajár határában a közelmúltban felépített versenypályán, a Balaton Park Circuit-en. A háromnapos eseményen három, korábbi F-1-es Ferrari körözött az aszfalton.