Harrison Ford kényszerleszállása

MTI/iho   ·   2015.03.06. 11:15
cim2

Repülőgép-balesetben súlyosan megsérült Harrison Ford amerikai színész csütörtökön, miután kisrepülőjével egy Los Angeles-i golfpályán hajtott végre kényszerleszállást. A 72 éves Ford fejsérüléseket szenvedett, és egy közeli kórházba szállították.

A Los Angeles-i rendőrség közlése szerint a pilótát „stabil állapotban” szállították kórházba. Egy tűzoltóparancsnok elmondta, hogy a gép a Santa Monica-i repülőtértől 1,6 kilométerre fák koronáját érte, majd egy golfpályára esett.

A gépet vezető Ford a baleset után eszméleténél volt és lélegzett, ám egy szemtanú szerint az arca csupa vér volt. Fordot először a golfpályán éppen golfozó orvosok látták el, majd kórházba vitték. A színész a hírek szerint közepesen súlyos sérüléseket szenvedett. A fia a kórházból azt írta ki a Twitterre, az apja, bár megsérült, de jól van, és „minden porcikájában ugyanaz az ember, mint volt, ráadásul hihetetlenül erős is”.

Harrison Ford a hatvanas években kezdett repülni, de akkor nem volt pénze ahhoz, hogy befejezze a kiképzést, végül 1996-ban kapta meg a szakszolgálati engedélyét. Hírek szerint remek pilóta, amit az is bizonyít, állítják a szemtanúk, hogy olyan helyen sikerült letennie a gépet, amely fákkal volt körbevéve, és a második világháborús típusok sem híresek arról, hogy könnyű lenne velük leállt motorral kényszerleszállni. „Fordnak sikerült elkerülnie a környező házakat és a legkevésbé veszélyes terepen földet érnie”, tették hozzá mások.

A jelentések szerint Harrison Ford nem sokkal a felszállás után jelezte a toronynak, leállt a motorja és elsőbbségi leszállást kér. Azonban már túl nagy volt a távolság és a gép siklásban nem ért el a pályáig.

A színésznek nem ez volt az első légi balesete: 1999-ben helikopter-pilóta kiképzése közben, egy autorotációs gyakorlat során történt esemény, de mind ő, mind az oktatója sérülések nélkül megúszta. Néhány évvel később viszont ő volt az, aki egy sérült hegymászót a helikopterével kórházba vitt Idahoban, később pedig ugyancsak helikoptere segítségével ő talált meg egy eltévedt kiscserkészt a Yellowstone nemzeti park közelében. 2000-ben leszállás közben szélnyírásba került Beechcraft Bonanza egymotorosával, de csak a szárnyvégek sérültek a gépen.

Harrison Ford gépe egy Ryan PT-22-es volt, a típust valóban használták a második világháború idején is, de nem mint harci gépet, hanem mint alapfokú kiképzőt. 1048 példányt építettek belőle a korábbi kezdőkiképzésre használt Ryan-típusok továbbfejlesztéseként. 160 lóerős csillagmotorral repült, egyszerű kiképzése, könnyű gyárthatósága és könnyű karbantartása révén lehetett az amerikai légierő egyik legfontosabb kiképzőgépe, amelyen sok későbbi harci pilóta tette meg első köreit a levegőben.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!


Kapcsolódó hírek