Hatalmas fejlesztés és beruházás a paksi Sygnus Kft.-nél

iho   ·   2014.02.18. 22:21

A cég két projekthez nyerte el a támogatást: a paksi kikötőben partfal építésére 863 millió forintot, amely az egymilliárd forintot meghaladó beruházás 85 százalékát jelenti. Az 1,6 milliárd forint értékű logisztikai fejlesztéseket 830 millió forint uniós támogatással valósítják meg.

Németh Tamás ügyvezető igazgató az MTI-nek elmondta: a kikötőben egy száz méter hosszú, 16 méteres szádfalakkal készülő partfal épül, amely lehetővé teszi a kereskedelmi hajók kikötését, illetve azt, hogy a jövőben ne csak ömlesztett, hanem darabárut is szállíthassanak Paksról. A logisztikai fejlesztés keretében egyebek közt egy 20 ezer tonna kapacitású raktárat építenek, darut vásárolnak, labor- és szervizgépeket szereznek be, valamint irodaházukat is fejlesztik.

A paksi kikötőben jelenleg szinte kizárólag ömlesztett gabona és takarmány hajókra rakását végzik, a fejlesztés után egyebek közt szóját, műtrágyát is ki tudnak rakni, és számítanak arra, hogy az atomerőmű kapacitásbővítése során is lesz olyan áru, amit a paksi kikötőben tudnak fogadni.

A Sygnus kikötőjét 2013-ban mintegy 450 ezer tonna áru hagyta el, ami elmaradt a korábbi évek többnyire 600 ezer tonnás mennyiségétől. A raktárkapacitás bővítésével arra számítanak, hogy a hajókra rakott mennyiség a jövőben nőni fog.


* * *

Indóház Online - Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

 

Kapcsolódó hírek