Hazánkat nem veszélyezteti az amerikai műhold

MTI   ·   2011.09.23. 19:29

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) mai közleménye szerint Magyarországot nem fogják érinteni az Egyesült Államok űrkutatási hivatala, a NASA által felbocsátott, korábban a Föld felső légkörét kutató úgynevezett UARS-műhold törmelékei.

Az OKF azt írta, péntek délben telefonkonferenciát tartottak az EU-tagállamok illetékes szervezetei, és kiderült, hogy polgári védelmi hatóságaiknak nincsenek egyöntetű adataik arról, mikor és hol várható a műhold maradványainak becsapódása. Ugyanakkor több tagállam becslései is azt mutatják, hogy az amerikai műhold törmelékeinek Földet érése két ütemben várható. Az első ütem várhatóan magyar idő szerint pénteken 21 és 22 óra között, a második pedig szombat hajnalban 3 és 4 óra között lesz.

Ferencz Csaba, az ELTE űrkutatási csoportjának vezetője azt mondta, ha a viszonylag nagy méretű műhold darabkái eltalálnak is egy várost, mire leérnek a légkör alacsony régióiba, már annyira elégnek, hogy nem okoznak kárt. Biztosan ki lehet jelenteni: a tárgy felépítése és a részeinek szerkezete azt valószínűsíti, hogy csak nagyon kicsi darabok élhetik túl a légkörbe belépést; esetleg az akkumulátor, az alumíniumváz vagy a nyomtatott áramkörök bizonyos alkatrészei nem égnek el teljesen – mondta.

A műholdat 1991 szeptemberében a Discovery űrrepülőgép szállította a világűrbe, és állította Föld körüli pályára. Az UARS 2005 decemberében fejezte be aktív működését. A műhold feladata a földi felső légkör összetételének és a Napból érkező ultraibolya és látható fénysugárzásnak, valamint az ózonrétegnek a vizsgálata volt. Éveken keresztül szolgáltatott értékes adatokat a kutatóknak.

Kapcsolódó hírek

Vasút Repülés Hajózás Nagyvasút Légiközlekedés Belvíz

Brüsszel döntött: 2040-ig el kell készülnie a Budapest–Bukarest NSV-nek

iho.hu   ·   2024.06.17. 11:45

Jóváhagyták a TEN-T transzeurópai közlekedési hálózat fejlesztésére vonatkozó új uniós rendeletet, benne a magyar és a román főváros közötti nagy sebességű vasút megépítésére vonatkozó passzust. A döntés végleges, a hálózatot három lépésben fejlesztik tökélyre, a végső határidő 2050.