Hazatér a kontingens Litvániából – zártkapus esemény...

iho   ·   2016.01.09. 09:50

Péntek délután landolt aKecskeméten a Litvániából hazatért négy Gripen, valamint a kontingens felét és a felszerelés egy részét szállító két litván C-27 Spartan. A megyei portál beszámolója szerint a hazaérkezők közül sokakat várt családjuk az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázison, de nemcsak szeretteiknek örültek a katonák, hanem a kintihez képest enyhe klímának is: míg itthon fagypont körül mozgott pénteken a hőmérséklet, pár órával korábban még mínusz 23 Celsius fokban dideregtek Šiauliaiban.

A köd némileg késleltette a landolást, az eredetileg tervezett fél 2 helyett fél 4 körül tette le elsőként Fekete Tamás alezredes, a litvániai magyar kontingens parancsnoka Gripenjét a hótól, jégtől megtisztított kifutópályára. Majd következtek a többiek, egy órával később pedig a litvánok által a magyarok rendelkezésére bocsátott két C27 Spartan szállítógép, egyik fedélzetén a misszió tagjai, a másikban pedig a csomagok, felszerelések. A küldöttség másik fele vasárnap tér vissza Kecskemétre, néhányan pedig hétfőn.

A leszállás után negyed órával Fekete alezredes összegzést is adott a négy hónapos baltikumi légtérrendészeti feladatról az újságíróknak. – A missziót százszázalékosra értékelem, mivel egyetlen feladatunk sem maradt el műszaki meghibásodás miatt. Négy hónap alatt összesen 430 órát repültünk, 25 éles elfogásunk volt és 101 gyakorló riasztásunk. Hozzátette: a szíriai helyzet miatt nem volt annyi riasztás, mint korábban a norvégoknál, az oroszok légi tevékenysége sokkal kisebb volt.

Lőniük természetesen nem kellett. Az éles riasztások okai változóak voltak: a légtérsértő gépek nem adtak le repülési tervet, nem rádióztak vagy nem volt bekapcsolva idegen-barát felismerő rendszerük. Ilyenkor a Gripenek melléjük repültek igazoltatás céljából – volt, hogy kézjelekkel, integetéssel figyelmeztettek, máskor fotóztak –, majd kikísérték az elfogott repülőt a litván légtérből.

A mostani misszió kapcsán a Honvédelmi Minisztérium többször hangsúlyozta, hogy 70 év után teljesített a magyar légierő éles küldetést egy külföldi bázisra települve. Fekete Tamás kijelentette, számukra is fontos volt olyan szempontból a litvániai kiküldetés, hogy bizonyítsák, képesek egy ilyen feladatra. 2019 májusa és szeptembere között egyébként a magyar Gripenek újra kitelepülnek majd a Baltikumba.

Az érkezés történetéhez hozzátartoik az, amit a jets.hu katonai repüléssel foglalkozó portál tett szóvá. „A NATO-n belüll az utolsók között voltunk, akik elvállalták a költséges és nem egyszerű feladatot, amit kiválóan teljesítettek katonáink. Azaz büszkék is lehetnénk. Ehhez azonban kéne néhány dolog. Például az, hogy a HM sajtó ügyeivel foglalkozók becsüljék annyira a kecskeméti ezred katonáit, hogy a visszaérkezés egy nyilvános esemény legyen, ahogy az MINDEN más ország esetében történik. De ez itthon sajnos nem így megy. A zárt kapuk mögött visszaérkezett gépekről és személyi állományról csak a reptéren dolgozó bennfentesek fotói kerültek ki, (akkor most nyilvános a dolog, vagy nem???) a külsős média nem tudósíthatott az eseményről” – olvasható a portálon.

* * *

Indóház Online – Hivatlan oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a holdon, a síneken vagy a sínek mellett, a tűzön vagy a vízen történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek