Heathrow: sztrájk szerdán?

iho/repülés   ·   2011.11.28. 11:00
cim2rs

Óriási felfordulás, durva késések várhatók Európa legforgalmasabb repterén, ha a határőrizeti szervek munkatársai beváltják fenyegetésüket és szerdán sztrájkba kezdenek.

Heathrow arra kéri a légitársaságokat, hogy csökkentsék a felére erre a napra a londoni repülőtérre érkező utasaik számát. A sztrájk esetére várható késések ugyanis az érkező utasok számára akár a 12 órát is elérhetik.

A légitársasághoz intézett levélben a repülőtér igazgatója arra figyelmeztet, elképzelhető, hogy a járatok utasainak a gépben kell maradniuk, mert a terminálok már nem működtethetők biztonságosan a felgyülemlő érkezők miatt.

Sztrájkveszélyhez képest valóban riasztóan sok az érkező járat <br>(fotók: wikimedia)

Ez viszont hatalmas zűrzavart okozna a reptéri úgynevezett „airside“ oldalon is, mert nem lenne elég állóhely a veszteglő repülőgépek számára. Ennek következtében tömegével kellene lemondani induló, és az Egyesült Királyságon kívüli kiitérő repülőtérre irányítani érkező járatokat – hangzik a levél.

A BBC által megszólaltatott szakértők szerint sztrájk esetén arra lehet számítani, hogy az érkezési immigration-pultoknál a szokásos létszám 30-50 százaléka dolgozik csak, és az ott lévők jelentős része is gyakorlatlan, lassan dolgozó pótmunkaerő lesz.

Sok-sok légitársaságot érintene kellemetlenül Heathrow-n az érkezés megbénulása...

A bevándorlási hatóságok dolgozóinak egyik szakszervezete szerint nem szívesen nyúlnak a sztrájk eszközéhez, hiszen hasonló akcióra 28 éve nem volt példa, de most nem látnak más eszközt arra, hogy „a kormány meghallja a hangjukat”.

Gatwick egyik menedzsere arra figyelmeztet, hogy a sztrájk erősen befolyásolja a többi repülőtér működését is szerte az Egyesült Királyságban.

A reptér igazgatója szerint a tárgyalások még folynak a szakszervezetekkel, és egyelőre a normális menetrendre készülnek, de jó lenne, ha a légitársaságok önként a felére csökkentenék heathrow-i kapacitásukat, ezzel is csökkentenék egyben annak kockázatát, hogy a gépeiknek máshol kell leszállniuk, illetve hogy a Londonból induló járataikat le kell fújniuk.

...de a BA számára okozná a legsúlyosabb kimaradásokat

A repülőtér a vállalatok utasok iránti felelősségére apellál a levélben, egyben azt tanácsolja, hogy maguk a légitársaságok ismertessék a médiában a helyzetet és informálják utasaikat a lehetőségekről, illetve ajánlják fel az utazást november 30. előtt vagy után. És persze értesítsék a megtett lépésekről Heathrow-t.

A repülőtér forgalmának legnagyobb részét kitevő British Airways láthatóan követi is a reptér ajánlásait, ugyan egyelőre november 30-ára a normális menetrendjével számol, de – a vetélytárs Virginhez hasonlóan – felajánlja Londonba érkező utasainak, hogy jegyüket írassák át „biztosan sztrájkmentes napokra”.

Az angol közalkalmazottak többsége, köztük tanárok, egészségügyiek és civil szolgálatok dolgozói is munkabeszüntetést terveznek a kormány ellen, amely hosszabb munkában töltött időt írna elő, hogy minél több nyugdíjat megtakarítson. A terv a kormány dolgozóit sem engedné egyhamar nyugdíjba vonulni. Várhatóan kétmillió közalkalmazott sztrájkol majd 30-án. Aki mégis azon a napon száll le Heathrow-n, számíthat rá, hogy nem lesz vonat, busz, taxi, amely elviszi onnan, se komp, se metró, de még teherautó sem, és kétséges, hogy lesz-e olyan étterem, ahol ennivalót lehet kapni, továbbá a helyi üzemanyagkutak sem biztos, hogy szolgálatukra állnak.

Kapcsolódó hírek